A dinnye bonyolult logisztikájáról itt már megemlékeztem. Nehéz berakni a kosárba, nem fér be a hűtőbe, és a legnagyobb baj: rengeteg amorf szemetet hagy maga után.
A kertesházban komposztálóknak nem ügy, de a negyediken ez nem valós lehetőség, még a legelszántabb zöldeknek sem. Van másik megoldás, a dinnye héját meg kell enni.
A szépen kikanalazott héjat vékonyan meghámozom és felkockázom, befőttesüvegekbe töltöm. Elkeverek öt egység vizet egy egység 20%-os ételecettel, fél literenként egy evőkanál cukorral, sóval ízesítem, rakok bele két ág rozmaringot, pár szem borsot, összeforralom. Lehet ízesíteni gyömbérrel, fahéjjal, akár szegfűszeggel is.
Ezt a levet öntöm a befőttesüvegekbe tuszkolt dinnyehéjkockákra, kirázogatom a buborékokat, és lezárom. Most pedig várok. Ez az első saját dinnyesavanyúságom, meglátjuk, felforr-e télire és lehet kidobni.
Készítettek már savanyúságot dinnyéből?