Káposztaszezon! Örültök?

Amikor éppen nem szusival babrálok, vagy brutális húsokat sütök, előszeretettel nyúlok a gyerekkoromban, a nagymamámnál ebédelt ételekhez. Ezek a déditől származó, olcsó és egyszerű fogások, de sok kísérletezésembe telt pont azt az ízt létrehozni. A dédi és a mama sajnos régen, a receptdokumentálás előtt meghaltak és "úgy gondolomformán" főztek, mérleg és kóstolás nélkül, ahogy én is, mégis mindig ugyanolyan lett.

A mama_receptjei tag alatt fogjátok ezeket megtalálni a jövőben. Lesz káposztás kocka, dödölle, paprikás gombóc, tojásos nokedli, lángos, szalagos fánk, krumplis tészta, vadas, kapormártás nokedlivel, kovászos uborka és prósza is. Jók, mi? Alapételek, amikhez alig várom, hogy egy kellően intelligens séf hozzányúljon és előreléptesse ezeket, fejlődjön már a magyar gasztronómia, ne csak a libamájat pofozzuk állandóan mint hungarikumot. Jusson már valaki másnak is eszébe a prósza savanyú-édes-zsíros ízében rejlő lehetőség. Vegáknak különösen ajánlom a sorozatot, a mama csak a vadas mellé rakott húst. Az alapanyagok ezekhez a fogásokhoz még az éjjel-nappalikban is beszerezhetők, Zalában sem volt Culinaris, pláne a háborúk között-előtt-alatt-után.

Egyik kedvenc ételem a káposztás kocka. Olyan borsosan, hogy folyjon az orrom tőle, úgy az igazi. Kicsit macerás, de fillérekből megvan és isteni magában is, vagy sült vadak, kacsa, liba mellé páratlanul ragyogó köret. A lényeg a nagyon apróra vágott káposzta (robotgép, kézzel reménytelenül sokáig tart) és a sok karamellizált cukor. Az apróra vágott, kis fej káposztát (ki kell torzsázni) négy evőkanál, forró, vajon, vagy zsíron karamellizált cukorra borítom, elkeverem és fedőt rakok rá. Az ott szépen megpárolódik, néha megkeverem. Amikor kezd odakapni, akkor van kész. Rengeteg, két evőkanál frissen őrölt (ez elengedhetetlen, mert akkor igazán csípős és illatos!) borsot szórok rá és megsózom. A nagykocka, vagy lebbencs fazonú, lehetőleg házi, ezertojásos tésztát ráborítom és odakapatom egy kicsit. Kész.

A tányéron még rakok rá annyi kristálycukrot, amennyit felvesz, de az nem kötelező, én képes vagyok a pörcös túróstésztát is megcukrozni. Praktikus is a káposztás cvekedli; két főre kijön egy ötszázasból, eláll pár napig, teflonban simán újramelegíthető, másnap jó köretnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra