A magyarok is ingyen nézhetik a Netflixet: új modellben gondolkozik a szolgáltató

Lontai Ildikó
ingyen-netflix-szolgaltato
Olvasási idő kb. 3 perc

A Netflix Afrikában már kipróbálta a szolgáltatás ingyenessé tételét, és most felmerült, hogy az európai piacokon is megpróbálkoznának ezzel. Cserében azonban reklámokat is kell néznie azoknak, akik néznék a streamingszolgáltató adását.

A Netflix egy új és igen meglepő megoldással kísérletezik annak érdekében, hogy növelje felhasználói bázisának méretét és bevételeit. A cég azt tervezi, hogy az európai és az ázsiai piacokon ingyenesen is elérhetővé teszi a szolgáltatását – írja a hvg.hu.

Jó hír a filmrajongóknak: ingyenessé válhat a Netflix 

A Netflix régóta szeretné növelni felhasználói bázisát. Ezért most egy ingyenes, ám reklámokkal tarkított előfizetési opció is felmerült, amit Európa-szerte alkalmazna a szolgáltató. Az árbevételt úgy növelnék, hogy bár előfizetési díjat nem kérnének, az „ingyen moziért” cserébe a felhasználók reklámokat is kapnak a tartalmak mellé.

A Netflix Kenyában már kipróbálta az ingyenes modellt, majd a kísérleti időszakot 2023 végén lezárta. A cég vezetése most ennek eredményeit vitatja meg,

mérlegelve, hogy az afrikainál jóval nagyobb piacokon is meglépjék-e a platform ingyenessé tételét.

A Netflix Afrikában már kipróbálta az ingyenes szolgáltatást, és egyes információk szerint az európai és az ázsiai piacokon is bevezetnék
A Netflix Afrikában már kipróbálta az ingyenes szolgáltatást, és egyes információk szerint az európai és az ázsiai piacokon is bevezetnékAke Ngiamsanguan / Getty Images Hungary

A Netflix ezzel két legyet ütne egy csapásra. Egyfelől olyan felhasználókkal is növelni tudná a bázisát, akik jelenleg nem engedhetik meg maguknak, hogy előfizessenek a szolgáltatásra. Másfelől a reklámidő értékesítésével valószínűleg jóval több pénzt tudna behúzni a cég, mint az előfizetésekből - főleg, hogy az árverseny miatt az előfizetési díjakat nem lehet tovább emelni. A Bloomberg adatai szerint

bár a Netflix a legnagyobb streaming-szolgáltató a piacon, mégis a hirdetésekből viszonylag alacsony, 0,4 milliárd dolláros bevétele van, szemben a Disney-vel (8,7 milliárd dollár) és az Amazonnal (1,1 milliárd dollár).

A szolgáltatás ingyenessé tételére azonban az ügyre rálátó illetékesek szerint még várni kell, mert a Netflix vezetőségében jelenleg csak tárgyalások folynak a témában. Vagyis ha lesz is valami a dologból, annak bevezetése még hónapokat, éveket vehet igénybe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek