Itt rontod el a rizsfőzést: a séf elárulta, mi a titka

GettyImages-1285082352
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha igazán finom rizst szeretnénk készíteni, jól tesszük, ha ellessük és megtanuljuk a japánok titkát. Nem véletlen, hogy ők a legkiválóbb mesterei a rizsfőzésnek. Úgy tartják, ez a táplálék nem más, mint Isten ajándéka.

Az étel iránt érzett tiszteletet tükrözi az a precizitás és bánásmód, ahogyan a rizst a japánok elkészítik.

A japánok szerint így készül a tökéletes rizs

A japán konyha ismerői tudják igazán, mi a tökéletesre főzött rizs titka. A szigetország gasztronómiai örökségét világszerte hűen őrzi több étterem is, közéjük tartozik a budapesti NOBU is, melynek executive chefje, Schreiner Gábor a Roadsternek elárulta, a rizsfőzés jóval több, mint egy konyhatechnológiai folyamat. A rizs elkészítésnek külön tudománya és filozófiája van Japánban. 

A rizsfőzés során fontos szerepe van a felhasznált vízmennyiségnek is
A rizsfőzés során fontos szerepe van a felhasznált vízmennyiségnek isalvarez / Getty Images Hungary

A séf elmondása szerint a rizsfőzés a japánoknál már-már rituálénak számít, melynek fontos eleme, hogy egyetlen szem sem mehet kárba, így kidobni sem szabad, és a főzőedényben sem maradhat. 

Miután a rizs az Úr ajándéka, nem csupán egy mindennapi betevő, éppen ezért szent alapanyagnak számít, amit tisztelni kell. 

A japán hagyományok szerint a kiváló rizshez nem elég a jó alapanyag, fontos az is, hogy jó legyen a főzéshez használt víz minősége, és az sem mindegy, hogy milyen hőfokon főzzük a rizst. Mindezt figyelembe véve lényeges szempont, hogy ne legyen töredezett a rizsszem, a főzővíz inkább lágy legyen, mint kemény, de nem ritka, hogy a japánok forrásvízben főzik meg a rizst, ám előtte többször és alaposan megmossák, illetve átöblítik. 

A tökéletes rizs elkészítéséhez a megfelelő arányok és a megfelelő főzési technika ismerete is elengedhetetlen. A rizs és a víz arányát tekintve az az ideális, ha egy csésze rizshez másfél csésze vizet adunk.  A főzési idő forrástól számítva 12-15 perc, amíg a víz elpárolog. Ezt követően hagyjuk a rizst lefedve pihenni tíz percig. 

Fontos továbbá, hogy ha főzés előtt leöblítjük a rizst, a főzéshez két evőkanállal kevesebb vizet használjunk csészénként, ugyanis a rizs már nedvességet szívott fel.

Tudtad, hogy a rizsnek nem csupán a konyhában, hanem a háztartás már területein is hasznát vehetjük?

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!

A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.

Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek