Egész életedben rosszul használtad a porszívót: ezt rontod el a szakértők szerint

GettyImages-1020452706

Szakértők szerint a legtöbben nem a helyes módon porszívóznak fel, ezért koszos maradhat utána a padló, és különösen a szőnyeg.

A porszívózás egy unalomig ismert feladat, amit hétről hétre el kell végezni. Az ember azt gondolná, hogy nincs nagyon mit elrontani rajta, de mint kiderült, a porszívózást is lehet jól és rosszul csinálni. Most bemutatjuk azt a módszert, amit a professzionális takarítók is alkalmaznak.

Itt rontod el a porszívózást

Ha gyors oda-vissza mozdulatokkal használod a porszívót, akkor van egy lesújtó hírünk számodra: azok közé tartozol, akik „rosszul” – pontosabban nem a leghatékonyabb módon porszívóznak. Ilyen módon ugyanis csak a szöszök és a szennyeződések egy részét lehet feltakarítani.

A mélyen a szőnyegbe ágyazódott kosz a klasszikus módszerrel nem jön ki.

A profi takarítók ezért ettől eltérő megközelítést használnak. Szerintük a legjobb eredménnyel az kecsegtet, ha egy irányban, strukturált sorokban haladnak.

A gyors oda-vissza mozdulatokkal elrontod a porszívózás eredményét
A gyors oda-vissza mozdulatokkal elrontod a porszívózás eredményéturbazon / Getty Images Hungary

Így kell helyesen csinálni

Először porszívózz fel egy sorban faltól falig, megfontoltan, kapkodás nélkül. Fontos, hogy először mindig a szőnyeg száliránya felé haladj, ez garantálja, hogy a szövet felbolyhosodjon, így könnyebben kijönnek belőle a mélyen lerakódott szennyeződések. Ha a szőnyeg szálai „összetapadnak”, vagyis egy kicsit sötétebbnek tűnnek, akkor helyesen csinálod.

Ezután húzd vissza a porszívót a másik irányba. Ez visszarendezi a szőnyeg szálait az eredeti pozícióba, és felszívja az első lépés után visszamaradó szennyeződéseket. Miután visszaérsz a kiindulási pontra, porszívózz fel egy másik sávot közvetlenül az előbbi mellett, úgy hogy kissé átfedje azt. Ezt addig ismételd, amíg az egész helyiséget alaposan fel nem porszívózod.

Ha helyesen akarod csinálni, sávonként haladj
Ha helyesen akarod csinálni, sávonként haladjpinstock / Getty Images Hungary

Ha igazán alapos akarsz lenni, most még nem dőlhetsz hátra. A szakértők trükkje, hogy 90 fokkal elfordulva, vagyis a korábbi irányra merőlegesen is felporszívóznak. Igen, ez többletmunkával jár, és talán feleslegesnek is tűnik. De így biztos lehetsz benne, hogy minden apró porszemet és mélyen beágyazódott szennyeződést eltávolítasz a szőnyegből, így az hosszabb ideig marad tiszta és újszerű hatású.

Persze nem árt, ha van egy valóban hatékonyan működő porszívód is. Ha a tiéd felett már elszállt az idő, itt egy kis segítség a porszívóvásárláshoz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra