Honnan tudhatom, hogy milyen idős a kutyám?

Egy serdülő kutyának, akinek éppen csak kinőttek a fogai, teljesen mások az igényei, mint középkorú vagy idősebb társainak, ezért fontos, hogy legalább nagyjából ismerd kedvenced korát.

A kutya gyorsabban öregszik az embernél, a kor előrehaladtával pedig ugyanúgy megszaporodhatnak a betegségei, így ahogy idősebb lesz, egyre nagyobb figyelmet kell szentelni az egészségi állapotának. De mi van akkor, ha nem tudod, hogy kedvenced milyen életszakaszban jár, mert nem kölyökként került hozzád? Összeszedtük, mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy már benne lehet a korban.

Fogas kérdés

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, hogy a kutya korát a fogai állapota alapján lehet a legpontosabban behatárolni. Ha kopottak, tele vannak fogkővel és különféle fogbetegségek jelei látszanak rajtuk, akkor valószínűleg egy idősebb állatról van szó. Egyes fajták azonban – főként az ölebek és keverékeik – hajlamosabbak a fogkőképződésre, így hamarabb jelentkezhet náluk a probléma. A fogak állapotát ezen túlmenően a korábban elvégzett szájhigiéniai és fogászati beavatkozások is befolyásolhatják.

Pontos kormeghatározást állatorvos tud végezni a szemfog röntgenvizsgálata után.

Az életkor tekintetében további támpontként szolgálhat, hogy ahogy a kutya idősödik, a szőrzete kifehéredik, megőszül, ami a szakember szerint először az orra körül, valamint a felső ajkainál figyelhető meg – feltéve, hogy nem eleve is világosabb színű, mert úgy kevésbé nyilvánvaló a változás. Szintén az öregedés jele lehet a látás- és hallásromlás is. A szemlencse homálya általában az idősebb állatokra jellemző, de bizonyos betegségek, például cukorbetegség esetén szürkehályog formájában fiatalabb korban is előfordulhat, mutatott rá az állatorvos.

Elsőként a fogait nézd meg!
Elsőként a fogait nézd meg!DenGuy / Getty Images Hungary

Ha kedvenced nem reagál az utasításokra és/vagy különösebb ok nélkül a korábbiaknál agresszívebben viselkedik, elképzelhető, hogy az öregedéssel összefüggésben részleges hallásvesztésben szenved. A viselkedése ilyenkor azért válhat offenzívvá, mert megriaszthatja, hogy nem érzékeli a közeledésed, ha pedig nem reagál, talán egyszerűen csak nem hallja, amit mondasz.

Ha romlást tapasztalsz, főleg a látásával kapcsolatban, akkor mindenképpen érdemes állatorvoshoz vinni, mert akár valamilyen betegség is állhat a háttérben, amit ki kell vizsgálni.

Amíg eljutsz a rendelésre, egy rögtönzött vizsgálatot otthon is elvégezhetsz. Dr. Bodó Andrea azt tanácsolja, hogy amikor idegen környezetben van, figyeld meg a kutya mozgását: ha magabiztosan elkerüli a tárgyakat, akkor még jól lát. Ezután ellenőrizd a hallását is. Menj a kutya mögé, és kezdj el beszélni hozzá. Amennyiben legalább a fülét megmozdítja, megnyugodhatsz, mert kutya baja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra