Miért nyalogat össze a kutyám? És miért mindig a kezemet vagy az arcomat nyaldossa?

GettyImages-455683339

A kutyák nyalogatása egyértelműen baráti gesztusnak tűnik. De pontosan mit akarnak kifejezni vele? Az állatorvos elmondja.

A te kutyád is előszeretettel nyalogatja össze a kezed, vagy ha sikerül közel férkőznie hozzá, az arcodat is? Most megtudhatod, miért csinálja, illetve hogy lehet-e valamilyen kockázata annak, ha összenyálaz.

Ezért nyalogat a kutya

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, a kutya a nyalogatással a szeretetét, kötődését fejezi ki. Ezt a gesztust kölyökként az anyjától tanulja meg, majd ő maga is él vele. „A gazdik általában örömmel fogadják a „pusziáradatot”, a pozitív visszajelzés pedig csak megerősíti a viselkedést”, mutatott rá a szakember, aki szerint a nyalogatás ezen túlmenően figyelemfelkeltésként is szolgálhat. A kéz megnyalásával például az állat jellemzően a simogatást akarja kikövetelni.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a kutyák szeretik az ember bőrén lévő verejték sós ízét.

Ha két kutya teszi ugyanezt egymással, az megint más helyzet. Ez az alárendeltség jele lehet, ami akár az emberekkel szemben is megnyilvánulhat.

A kaja is befolyásolhatja

A Readers Digestnek megszólaló dr. Jennifer Coates állatorvos szintén úgy vélte, a szokás a kölyökkorból ered, amikor a kiskutyák az alárendeltségi viszonyt megerősítve nyalogatják egymást, illetve amikor anyjuk azért csinálja, hogy megtisztítsa őket és megerősítse a köztük levő köteléket. Mivel azonban később az ember veszi át a család szerepét, a nyalogatás is rájuk irányul. Szerinte ez a kötődés kifejezése és a figyelemfelkeltés mellett üdvözlésként is használatos, de kiválthatja a verejték és az ételek csábító szaga is.

Ha a kezedet nyalogatja, az azt jelenti, hogy simogatásra vágyik
Ha a kezedet nyalogatja, az azt jelenti, hogy simogatásra vágyikTaiyou Nomachi / Getty Images Hungary

A szakember arról is beszélt, hogy a kutyák közötti interakcióban a nyalogatás rendszerint az arcra irányul. Ez abból adódik, hogy a kölykök anyjuk arcát megnyalva próbálnak élelmet kunyerálni. Ha tehát a kutyád ilyet tesz veled, lehet, hogy néhány finom falatban reménykedik.

Csekély a kockázata

Dr. Coates megjegyezte, mindaddig, amíg nincsenek nyílt sebeid, illetve az immunrendszered megfelelően működik, a kutya nyála igen kevés egészségügyi kockázatot hordoz, de azért előfordulhat, hogy baktériumokat ad át vele, ezért nem nevezhető teljesen veszélytelennek. Igaz, hogy nagyon ritkán, de tartalmazhatja a Capnocytophaga nevű baktériumot is, ami fertőzést okozva meggyengítheti az emberi immunrendszert. Ha azt akarod, hogy kedvenced felhagyjon a nyalogatással, a szakember azt javasolja, hogy egyszerűen hagyd figyelmen kívül a viselkedését.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek