Kutyasétáltatás a hidegben: ezek a legfontosabb szabályok

Te is félted a kutyád, amikor a nagy hidegben indultok sétálni? Az állatorvos elmondja, mire kell figyelned, hogy biztosan ne essen baja.

Persze nem mindegy, hogy mennyire zord az idő, milyen hosszú szőrű a kutya, vagy hogy kinti vagy benti körülményekhez van-e szokva. Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint egy kertben tartott kedvenc esetében nincs is különösebb teendő. Ha viszont egy szobakutyáról van szó, valóban érdemes felkészülni a hidegben tett sétára.

Nem ciki a kutyakabát

Sőt, igazából rendkívül hasznos. Ezt mondja dr. Bodó Andrea is, aki szerint a nagy hidegben tanácsos valamilyen kutyapulcsit- vagy kabátot adni kedvencedre (ha esne az eső, akkor egy vízhatlan változatot, vagy egy konkrét esőkabátot). Amennyiben hirtelen jön a lehűlés, fontos, hogy fokozatosan szoktasd hozzá a kutyát. Eleinte tegyetek rövidebb sétákat, majd töltsetek kint egyre több időt, javasolja a szakember.

Hideg időben érdemes beöltöztetni a kutyát
Hideg időben érdemes beöltöztetni a kutyátSolStock / Getty Images Hungary

Ha jeges vagy sós az útburkolat, gondoskodj kutyacipőről is, vagy legalább mosd le kedvenced mancsát, amikor hazaérték. Ha már késő, és kisebesedett a lába, egy speciális, kutyáknak szánt ápolókrém lehet a megoldás, de mindketten jobban jártok, ha inkább a megelőzésre helyezed a hangsúlyt.

Ha a kutya felső légúti panaszokat mutat, vagyis köhögni, öklendezni kezd a séta során, úgy segíthetsz rajta, hogy egy kicsit visszafogod a pórázzal. Így kevésbé fogja kapkodni (a hideg) levegőt. A szakember hozzátette, kedvencedet ilyenkor ne vidd más kutyák közé (pl. kutyasétáltatóba), illetve előre figyelmeztesd a többi gazdit, hogy beteg lehet, majd mielőbb fordulj állatorvoshoz, hogy megkaphassa a megfelelő kezelést.

Mennyi időt tölthet kint?

Ezt elég nehéz percre pontosan meghatározni. Egyes ajánlásokban azt írják, hogy a mínuszok idején a kutya legfeljebb 5 percet töltsön kint. Ha viszont nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor már egy tízperces séta is megengedhető lehet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra