Tönkreteheti ezt a nélkülözhetetlen, drága eszközt a hőség: így védd meg

draga-eszkoz-hoseg
Olvasási idő kb. 2 perc

Ha gyakran van nagy melegnek kitéve mobiltelefonod, a drága eszköz könnyen károsodhat: így védd meg extrém körülmények közt is!

Ahogy az emberek, úgy az okostelefonok sem nagyon bírják a kánikulai meleget. Az egyes gyártók azt is közlik, milyen hőmérsékleti intervallumon belül optimális egy-egy általuk készített telefon működése.

Az Apple és a Samsung 0-35 fok közti használatra tervezi készülékeit, a Xiaomi szerint telefonjaik még akár 40 fokot is kibírnak – valódi kánikulában tehát megtörténhet ezekkel a készülékekkel is, hogy tűréshatáron túlra kerülnek.

Ilyenkor az sem mindegy, mennyire meleg környezetdben töltöd ezt a drága eszközt
Ilyenkor az sem mindegy, mennyire meleg környezetdben töltöd ezt a drága eszköztEmilija Randjelovic / Getty Images Hungary

Télen, nagy hidegben megfigyelhető, hogy egy-egy készülék szó szerint megfagy: a nagy melegben ezzel szemben túlmelegszenek, amitől a működés lassul, megjelenhetnek különböző figyelmeztető üzenetek a kijelzőn, extrém esetben pedig még ki is kapcsolhat az eszköz.

Egyes adatok szerint a tavalyi, extrémen forró nyáron 15 százalékkal ugrott meg az akkumulátorokkal kapcsolatos meghibásodások száma.

Amint kilépsz a forróságba, vagy olyan helyre teszed a készüléked, ahol közvetlen és erős napfénynek van kitéve, tapasztalhatod, hogy a kütyü sem bírja a meleget.

Ez történik, ha az eszköz túlmelegedett

Ennek jele lehet, ha kézbe véve kellemetlenül forró a telefon vagy sokkal lassabb, mint amit megszoktál tőle. Esetleg figyelmeztető üzenet is megjelenhet rajta arról, hogy felforrósodott.

Ilyen esetekben hosszú távon károsodhat az akkumulátor, így idő előtt elöregszik, illetve a kijelzőt helyén tartó ragasztóanyag is meglazulhat. A processzor túlmelegedése extrém esetben kisebb robbanáshoz vagy a telefon kigyulladásához vezethet.

Így óvd meg a drága kütyüt

Mindezt a következő óvintézkedésekkel előzheted meg:

  • ne tedd ki a készüléket közvetlen napfénynek
  • ha lehet, ne használd nagyon sokat, akár tedd repülő üzemmódba
  • vedd le a tokot a telefonodról
  • ha túlmelegedett, akkor hagyd lassan lehűlni, ne drasztikus módszerrel próbáld üzemi hőmérsékletre vinni
  • hűvös helyen töltsd a mobilt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek