Porszívók tesztje: a használt is lehet hibátlan

Mennyivel járul hozzá a porszívóm a villanyszámlámhoz? Be fog férni a gardróbszekrény aljába, hogy ott tárolhassam? Össze tudja szedni a macskaszőrt a kanapéról? Elalszik majd a hangjára az újszülöttem, vagy felébreszti a szomszédot is?

Minden kérdésre választ ad a Tudatos Vásárlók Egyesületének 2020-as porszívótesztje, amely során 38 gyártó 318 porszívóját vizsgálták.

Mit vizsgáltak?

Porszívó vásárláskor az egyik legfontosabb szempont a tisztítási hatékonyság, azaz, hogy a kiszemelt eszköz mennyire távolítja el a szennyeződést az adott felületről. A szakértők azt is megvizsgálták, hogy egy-egy készülékből mennyi por jut vissza a levegőbe, mennyire tartósak, zajosak vagy épp energiatakarékosak a porszívók.

Melyik típust válasszam?

A most megjelent tesztben hagyományos, fekvő porszívókat hasonlítottak össze, melyek általában jobb teljesítményt nyújtanak burkolat nélküli padlók, lépcsők, szövetek és kárpitok, valamint a bútorok alatti területek tisztításában. Egy részük a teszt tanulságai alapján szőnyegtisztításban sem marad alul az álló modellekhez képest.

A szakértők a típus szerinti besorolás mellett a már említett, komplex szempontrendszer alapján értékelték a porszívókat, emellett a tesztelt termékekről olyan fontos információkat is megtudhatunk, mint a tömegük, a porzsák kapacitása, a porszívó mérete, de a személyes igényeinkről sem szabad megfeledkezni. A porzsák nélküli modellek esetében pénzt takaríthatunk meg, hiszen később nem kell pénzt kiadni új porzsákra. Ugyanakkor több szűrőre van szükség, amelyek rendszeres tisztítást igényelnek, illetve a HEPA-szűrőket cserélni kell.

A porgyűjtő tartály ürítése azonban problémát jelenthet az asztmások és allergiások számára. Számukra az is fontos szempont, hogy porszívózás után ne legyen több por a levegőben, mint előtte, ezért nem mindegy, hogy milyen hatékonyságú a porszívó szűrője. A 318 termék közül 52 ért el 3 pont alatti értéket.

Nem mindegy, hogy milyen felületen használjuk a porszívót
Nem mindegy, hogy milyen felületen használjuk a porszívótLumiNola / Getty Images Hungary

A porszívó hű társad lesz, de nem biztos, hogy hatékony

A vizsgált porszívók ára 12 000 forinttól 220 000 forintig terjed, viszont nem a legdrágább termékek vezetik a rangsort, és nem meglepő módon a nagynevű gyártók termékeit látjuk a lista élén, az első három helyet a Rowenta szerezte meg magának. A legfontosabb tanulság, hogy akár 40 000 forint körüli összegért is vehetünk olyan porszívót, ami az összes szempont alapján jó helyen végzett.

A tartósság tekintetében tűnik a legpozitívabbnak a kép. A teszt során laboratóriumi körülmények között 550 óra működést szimuláltak, melynek során a motor és a kábel állapotát vizsgálták. Ez a valóságban, heti 1 óra porszívózást véve alapul, több mint 10 éves használatnak felel meg. 10-ből 9 termék maximális pontot kapott tartósság szempontjából, ami azt jelenti, hogy nem hibásodtak meg a teszt során.

Ezzel szemben, amikor azt vizsgálták, hogy milyen hatékonyan távolítják el a koszt a készülékek a különböző típusú padlóról (szőnyeg, parketta, kőburkolat), egyetlen termék sem ért el maximális pontot – ugyan a szórás elég nagy a különböző porszívók eredményei között, tehát nem lehetetlen jobbat találni köztük. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva érhető el.

Miért kell fizetni az eredményért?

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Nincsenek már energiafaló porszívók

Sokévnyi használat alatt az se mindegy, mennyire pörgeti meg a készülék a villanyszámlát, ám egy 2017-es EU-s szabályzatnak köszönhetően energiafaló készülékeket már nem találunk a boltok polcain, ugyanis az éves energiafogyasztásuknak 43kWh/évnél kisebbnek kell lenniük. A zajkibocsátás terén is javult a helyzet az elmúlt években, mert az unió ezt is maximalizálta 80 decibelben. Azonban érdemes odafigyelni, mert így is van különbség a készülékek között, csak a termékek harmada mondható csendesnek (3-asnál jobb eredmény zajkibocsátás alapján). 

Jó lehet-e egy használt porszívó?

A tesztben szereplő porszívók közel egyharmada kifutó vagy kifutott termék, így használtan vagy outletből szerezhető be. Ha nem fér bele egy csúcsszuper új modell, a környezettudatosság jegyében érdemes lehet tudatosan keresni az élmezőnybeli modelleket, mivel sokszor hibátlanul működő darabok is új gazdát keresnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra