Milyen gyakran kell kimosni a törölközőket?

Ha egy forró zuhany után kellőképpen tiszta vagy, márpedig annak kell lenned, akkor egy darabig a törölköződnek is jónak kell lennie, ugye? Nem, sajnos ennyire azért nem egyszerű a képlet.

Hiába érzed úgy, hogy tisztán és üdén lépsz ki a zuhany alól, egy átlagos törölközőben milliónyi elhajt bőrsejt halmozódhat fel, a baktériumok és gombák hadairól nem is beszélve, melyek a tisztálkodást túlélve megtelepedtek rajta. Ennek fényében milyen sűrűn érdemes sort keríteni a mosásra, hogy higiénikusan lehessen használni a törcsiket? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban utánajártunk!

Tovább is van, mondjam még?

A Howstuffworks szerint higiénia szempontjából további kockázatot jelent, hogy minden alkalommal, amikor lehúzod a vécét, egy láthatatlan felhő indul útnak, ami baktériumokkal és mikroszkopikus méretű székletmaradványokkal teríti be a fürdőszobát és az ott lévő tárgyakat, beleértve a törölközőket is (hacsak nincs külön mellékhelyiséged). És mivel szárítkozás közben a törölköző a nemi szerveddel is érintkezik, azt sem lehet kizárni, hogy vizeletmaradványokat rejt.

Ha nem megfelelő módon akasztod ki száradni, azzal szintén rizikót vállalsz, a nedves szövet ugyanis csábító a baktériumok számára, főleg, ha hozzávesszük, hogy a fürdőszoba párás környezete már alapvetően is kedvez a penész, illetve egyéb, szabad szemmel nem látható veszélyforrások elszaporodásának.

Ha kezd fura szaga lenni, ne várj tovább a mosással
Ha kezd fura szaga lenni, ne várj tovább a mosássalFotó: Tinatin1 / Getty Images Hungary

Oké, de mi a teendő vele?

A törölköző tisztán tartása nem egy rakétatudomány, de kicsit több erőfeszítést igényel, mint amennyit a legtöbben áldoznak rá. A szakértők mindenekelőtt azt javasolják, hogy lehetőleg olyan helyre akaszd ki, ahol jól tud szellőzni és teljesen megszáradhat (tehát ne dobd rá a padlón halmódozó nedves ruharakásra és ne csavard rá például a zuhanykarnisra sem). A folyamatot felgyorsíthatod, ha kinyitod az ablakot vagy bekapcsolod a fürdőszobai ventilátort. A kedvenc törölköződ ránézésére tisztának tűnik, de úgy érzed, hogy kezd fura szaga lenni? Ne gondold, hogy párszor még így is jó lesz! Ez akár a penészgombák elszaporodására is utalhat, ezért sürgősen mosd ki!

Még ha be is tartod a fenti szabályokat, az ajánlások szerint a törölközőt nem lenne szabad három alkalomnál többször használnod. Ha azt akarod, hogy ne csak tiszta, hanem baktériummentes is legyen, gondoskodj a fertőtlenítéséről is. Ehhez legalább 60 Celsius-fokon kell kimosnod, valamilyen mosószer, esetleg színkímélő fehérítő hozzáadásával, de használhatsz fertőtlenítő adalékot, öblítőt is, ha az alacsonyabb hőfokra szavazol.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.