Ennyi valójában az ember normál testhőmérséklete

Elemzések szerint az emberi test átlagos hőmérséklete valamelyest visszaesett a 19. század óta. A témát vizsgáló szakemberek a változás lehetséges okaira is kitértek új tanulmányukban.

A legtöbb ember általában csak akkor ellenőrzi a testhőmérsékletét, ha attól tart, hogy láza van, mert éppen valamilyen fertőzéssel vagy megfázással küzd. Az aktuális érték ugyanakkor nemcsak az esetleges betegségtől függ, hanem az életmódtól kezdve az életkoron át a környezeti hőmérsékletig számos tényező befolyásolhatja. A Medical News Today szerint a testhőmérséklet ezen túlmenően szorosan összefügghet a metabolikus egészséggel, vagyis az alapanyagcserével is, ami az élettartamra és a testméretre is kihatással lehet.

Milyen a normális testhőmérséklet?

Egy Carl Reinhold August nevű német orvos 1851-ben egy város 25 ezer lakójának megkérdezésével állapította meg, hogy az emberi test normális testhőmérséklete 37 Celsius-fok. Az újabb analízisek és kutatások viszont azt mutatják, hogy az érték manapság már alacsonyabb lehet ennél.

Egy 2017-es, 35 ezer ember bevonásával, 250 ezer mintán alapuló brit kutatás például arra jutott, hogy az átlag 36,6 Celsius-fok (szájon át mérve). Lehetséges, hogy a különbség a mérőeszközök közötti különbségekből ered, vagy a friss eredményekből levonható a következtetés, hogy általános egészségünk és életkilátásaink javuló tendenciát mutatnak?

A Stanford Egyetem kutatócsoportja három adatsort vizsgált meg a történelem különböző korszakaiból, így összesen 677 423 mérési adat felhasználásával alakítottak ki egy modellt, amiből a következő megállapításokat szűrték le:

  • A mai férfiak testhőmérséklete átlagosan 0,59 fokkal alacsonyabb, mint azoké volt, akik a 19. század elején születtek.
  • Hasonlóképpen, a nők testhőmérséklete 0,32 fokkal csökkent az 1890-as évektől napjainkig.
  • A testhőmérséklet átlagosan 0,03 fokot csökkent minden egyes évtizedben.

A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogy a csökkenés a hőmérők technológiai fejlődéséből adódik-e, de az elemzések ezt nem támasztották alá. Dr. Julie Parsonnet, az egyik vezető kutató ezért úgy fogalmazott, át kell gondolnunk, amit a testhőmérsékletünkről gondoltunk, mert az, amit gyerekkorunkban tanítottak nekünk – vagyis hogy a 37 fok lenne a normális –, már nem állja meg a helyét. Mivel azonban az értéket a nemi hovatartozás, az adott napszak és az életkor is befolyásolhatja, a kutatók nem javasolják a jelenleg érvényes szabvány frissítését (az amerikai felnőttek számára).

A mért értéket számos tényező befolyásolhatja
A mért értéket számos tényező befolyásolhatjaThomas_EyeDesign / Getty Images Hungary

Mi okozhatta a testhőmérséklet csökkenését?

Dr. Parsonnet szerint leginkább az, hogy élettani szempontból már nem vagyunk ugyanazok, mint egykor, mivel megváltozott a környezet, amiben élünk, beleértve az otthonunk hőmérsékletét, a mikroorganizmusokkal való érintkezésünket, illetve az élelmiszereket, amelyekhez hozzáférhetünk. Hiába hisszük tehát, hogy az ember nem változik, fiziológiai értelemben nagyon is.

A szakember úgy gondolja, hogy az idő múlásával nemcsak a testhőmérsékletünk, hanem az alapanyagcserénk is mérséklődött (ez határozza meg, hogy testünk működéséhez mennyi energia szükséges). Ez abból fakadhat, hogy a korábbiakhoz képest kevésbé vagyunk kitéve a gyulladásoknak.

A gyulladások különféle fehérjéket és citokineket termelnek, amelyek felgyorsítják az anyagcserét és növelik a hőmérsékletet.

A tendenciához emellett az is hozzájárulhat, hogy a modern fűtési rendszereknek és a légkondicionálásnak köszönhetően optimálisabb körülmények között élünk, így szervezetünknek nem kell annyi energiát fordítania az állandó testhőmérséklet fenntartására.

Oszd meg másokkal is!
Mustra