Koronavírus: megtagadhatom, hogy karanténba helyezzenek?

A koronavírus kapcsán egyre többet hallunk a karanténról, Kínában és Oroszországban például már teljes településeket zártak el a külvilágtól. De nem a földrajzi értelemben vett karantén az egyetlen olyan intézkedés, amit az állam elrendelhet.

A hétköznapi szóhasználatban karanténnak nevezzük egy település vagy terület lezárását, vagyis az oda való belépésnek és a terület elhagyásának tiltását, de egy beteg vagy fertőzésgyanús személy elkülönítése esetén is ezt a kifejezést használjuk. A TASZ összegyűjtötte, hogy egy súlyosabb járványügyi helyzetben miként korlátozhatja az állam az életünket.

A magyar jogszabályok a járványügyi intézkedések keretein belül foglalkoznak a karanténnal. Ezek általános jellemzője, hogy korlátozzák az egyén szabadságát és a betegjogokat. Azzal, hogy kötelező kórházi tartózkodást rendelnek el, korlátozhatják a mozgásszabadságot, de akár a beteg önrendelkezési jogát is, ha egy terápia kötelező igénybevételét írják elő, anélkül, hogy megkérdeznék erről a beteget. Ezek a jogkorlátozások mindig csak törvényen alapulhatnak, csak a feltétlenül szükséges ideig tarthatnak, és csak a feltétlenül szükséges mértékűek lehetnek. Sosem korlátozható a tájékoztatáshoz való jog, és nem zárható ki teljesen a kapcsolattartás joga sem. De nézzük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

#1 Ki rendelheti el a járványügyi intézkedéseket?

Alapvetően az országos tiszti főorvos. Helyi intézkedéseket a megyei, fővárosi kormányhivatalok és a járási, kerületi hivatalok is hozhatnak. Az egyéni rendelkezéseket pedig akár az orvos is elrendelheti.

#2 Mindenkinek kötelező alávetnie magát a járványügyi intézkedéseknek?

Igen. A járványügyi intézkedések kötelezők, tehát nem kell hozzá a beleegyezésünk, ezeket akár az egyén szabadságának korlátozásával is meg lehet valósítani. Az erről szóló döntés azonnal végrehajtható, ha ellenáll valaki, akkor akár erőszakkal is érvényt szereznek neki.

#3 Milyen ellátást kell biztosítani a karanténban lévők számára?

Ez nagyban függ attól, hogy a karantén milyen formájáról beszélünk. A kórházban elrendelt járványügyi elkülönítés esetén az intézménynek biztosítania kell az élelmiszer-ellátást, „egészségügyi textíliát”, vagyis valamilyen pizsamához hasonló ruhaneműt.

Nem mindegy, hogy a karantén milyen formájáról beszélünk
Nem mindegy, hogy a karantén milyen formájáról beszélünkurbazon / Getty Images Hungary

#4 Mennyi ideig tarthat a karantén?

A beteg elkülönítése a gyógyulásig tart. A járványügyi megfigyelés ideje az új koronavírusos megbetegedés esetén a kontaktszemélyeknél (a beteggel szoros kapcsolatban lévő személyeknél) az utolsó kontaktust követő 14 napig tart. Egy terület, épület zárlata addig marad fenn, amíg ezt a járványügyi helyzet indokolja.

#5 Megtagadhatom, hogy karanténba tegyenek?

Nem. A járványügyi intézkedéseknek mindenki köteles alávetni magát. Ha ellenállsz, akár erőszakkal is végrehajtják az intézkedést.

#6 Ha valaki karanténba kerül, az betegszabadságnak minősül?

Nem. Akit „közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek”, vagyis karantén alá helyeznek, az jogilag keresőképtelennek minősül. Aki így válik keresőképtelenné, annak nem betegszabadság jár, hanem már az első naptól táppénzt kap. A törvény szerint ugyanakkor társadalombiztosítási jogviszony alapján meg nem térülő kiesett munkajövedelmet (és esetleges egyéb költségeket is) az állam megtéríti.

#7 Köteles elfogadnia a munkáltatónak, ha karantén miatt nem megyek dolgozni?

Igen. Akit „közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek”, vagyis karantén alá helyeznek, az jogilag keresőképtelennek minősül. A keresőképtelenség ideje alatt pedig a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól. A karanténnal bevezetett mozgáskorlátozást tehát nem írhatja felül a munkáltató. Viszont ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem dolgozhatsz! A munkáltató bevezethet például távmunkát, és előírhatja vagy megállapodhattok, hogy otthonról dolgozz.

Dolgozni semmiképp se menj így be
Dolgozni semmiképp se menj így beArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

#8 Ahhoz, hogy egy gyerek karanténba kerüljön, kell a szülő hozzájárulása?

Mivel a karanténba nem önkéntes, beleegyezéses alapon kerülnek az emberek, a kiskorú is karanténba zárható a szülő beleegyezése nélkül. Ettől függetlenül, a gyereket is – a számára érthető módon – és a szülőt is tájékoztatni kell.

#9 Kell-e tájékoztatni a gyerek állapotáról a szülőket? Hogyan érdeklődhetünk?

Igen, mégpedig részletes és kielégítő tájékoztatást kell adni. A legjobb az, ha a kórház megad egy elérhetőséget, ahol a szülők érdeklődhetnek, de természetesen személyesen is meg kell adni a megfelelő tájékoztatást. Nemcsak a szigorúan vett egészségi állapotról kell tájékoztatni a szülőt, hanem arról is, hogy várhatóan meddig tart az elkülönítés, és addig milyen módon léphet kapcsolatba a gyerekével. Fontos, hogy a szülő azzal is tisztába kerüljön, van-e lehetőség személyes tárgyak, játékok, könyvek, ruhák, tisztálkodási eszközök, vagy akár élelmiszer bejuttatására.

#10 Meglátogathatom-e a gyerekemet, ha karanténba kerül?

Ez nagyban függ az elkülönítés módjától, de alapvetően nem. Ha az egész intézmény nincs lezárva, természetesen magába a kórházba be lehet menni, de a koronavírus miatt elkülönített betegek a külvilágtól hermetikusan el vannak zárva, így a szülők nem mehetnek be a gyerekükhöz.

Ha másra is kíváncsi vagy a karanténnal kapcsolatban, további részleteket és válaszokat a TASZ oldalán találsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra