Így tisztítsd meg a réztárgyaidat

A rézből készült tárgyakhoz nem használható akármilyen tisztítószer. De akkor mivel és hogyan lehet kifényesíteni őket? Itt vannak a legtutibb házi praktikák.

Akár rézedényeid, akár ékszereid vagy -kilincseid vannak, idővel elvesztik eredeti fényüket, ahogy zsír és egyéb szennyeződések tapadnak meg a felületükön. Megtisztításuk azonban kihívást jelenthet, mert ha nem a megfelelő technikát használod, kárt tehetsz bennük. A Good Housekeeping ezért is osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Ellenőrizd, hogy tényleg réz-e

Attól, hogy egy tárgy réznek látszik, még nem feltétlenül az. Elképzelhető, hogy valamilyen más fémből áll, csak épp rézbevonat van rajta. Ha nem vagy biztos a dolgodban, fogj egy hűtőmágnest, és ellenőrizd, hogy hozzátapad-e. Amennyiben igen, akkor a tárgy biztosan nem réz, a réz ugyanis nem lehet mágneses. Most, hogy már ezt is tudod, lássuk, hogy a különféle típusú réztárgyak milyen módszert kívánnak.

Általános tippek

  • Ha egy tárgy rézből készült, soha ne tedd be a mosogatógépbe.
  • Soha ne áztasd be, hanem mosd le, öblítsd el, és rögvest szárítsd meg.
  • A réztálakat és -serpenyőket minél előbb tisztítsd meg, miután használtad őket, főleg, ha gyümölcslével, tojással, sóval vagy hagymával érintkeztek.

Antik réztárgyak

Az antik darabok különös óvatosságot igényelnek. A felületi szennyeződéseket és a port a legegyszerűbben egy mikroszálas törlőkendő segítségével távolíthatod el, az erőteljes dörzsöléstől, polírozástól tekints el.

A réztárgyak külső részén a szabad levegőn úgynevezett patina képződik (ezt láthatod az elzöldült szobrokon is), ami a csiszolóanyagok használatakor megsérülhet. Ezzel csökken a tárgy értéke, és ilyenkor az eredeti felület egy része is odaveszhet. Ha tehát komolyabb beavatkozásra van szükség, ami nem orvosolható egyszerű törölgetéssel, jobban teszed, ha szakemberhez fordulsz.

Lakkozott réztárgyak

Egyes réztárgyakat lakkozással kezelnek, hogy megvédjék a felületüket az oxidációtól. Ezeket puha, nedves ruhával érdemes áttörölni. Háztartási tisztítószerekre semmi szükség, mivel csak kárt tennének bennük.

Nem árt az óvatosság
Nem árt az óvatosságStephM2506 / Getty Images Hungary

Új réztárgyak

A modern réztárgyakat általában átlátszó lakkozott felülettel látják el, hogy megakadályozzák az elszíneződésüket. Fő ismertetőjegyük, hogy a régebbi darabokhoz képest feltűnően sárgás a színük.

Az új réztárgyakat szintén nedves, puha ruhával ajánlott áttörölni. Ha nagyon szennyezettek, próbálkozz meleg víz és mosogatószer keverékével. A végén ne felejtsd el megszárítani!

Házi megoldások

Ha a megtisztítandó tárgy nem lakkozott, és nem is régi, létezik néhány környezetbarát alternatíva is, ami segíthet. A kellő körültekintést ugyanakkor itt sem lehet megspórolni, mivel a szereknek súroló hatásuk lehet.

1. Ketchup

Tegyél némi ketchupot egy rongyra, dörzsöld át vele a kiszemelt felületet, és hagyd rajta pár percig. Ezután töröld le nedves ruhával és szárítsd meg.

2. Ecet

Oldj fel egy teáskanálnyi sót fél csészényi ecetben, és adj hozzá annyi lisztet, hogy pasztát képezzen. Dörzsöld be vele a rezet, várj 10 percet, majd öblítsd le és szárítsd meg.

3. Citrom

Facsarj rá egy fél citromot egy tiszta ruhára, és szórj sót a tetejére. Dörzsöld át vele a megtisztítandó felületet, majd öblítsd le. Ez ideális megoldásnak számít az ajtókilincsekhez és kopogtatókhoz.

4. Fogkrém

Vigyél fel egy vékony réteg fogkrémet a rézre, hagyd rajta néhány percig, majd töröld le egy tiszta ruhával. Végül öblítsd le hideg vízzel, és szárítsd meg egy mikroszálas törlőkendővel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra