8 tipp, hogy rá tudd venni magad az életmódváltásra

Szeretnél megszabadulni a rossz szokásaidtól és végre komolyabb változást elérni? Íme néhány praktika, melyekkel ráveheted magad, hogy elindulj a jó irányba.

Nyilván te is folyton megfogadod, hogy végre nem eszel annyi gyorskaját, jobban beosztod a pénzed, és az előléptetés reményében keményebben hajtod magad a munkában, valahogy mégis mindig közbejön valami, és képtelen vagy betartani, amit magadnak ígértél. Ne vádold magad – valójában az emberi természet a ludas a dologban, amely az evolúció során őseink vadászó-gyűjtögető életmódjához igazodott, nem pedig a zöldségevéshez vagy a huzamosabb egy helyben üléshez és koncentráláshoz. Néhány trükk segítségével azonban becsaphatod a saját agyad és tested, és rábírhatod magad a változásra – ezeket gyűjtötte össze a New Scientist írása.

#1 Zárd ki a negatív ingereket

A minket körülvevő világ jóval nagyobb hatással van ránk, mint gondolnánk. Nem is hinnéd, mennyire mélyen befolyásolnak azok az ingerek, amelyek az otthonodban, a munkahelyeden vagy épp az utcán érnek. Nem csoda, hogy folyton édességre, gyorskajára vágysz és pénzt akarsz költeni, ha minden sarkon éttermek és reklámok vesznek körül, az internetről és a tévé képernyőjéről nem is beszélve.

Ahhoz, hogy változtass, ki kell küszöbölnöd a negatív ingereket. A legtöbbet saját otthonodban tehetsz: szabadulj meg a hizlaló ételektől és desszertektől, helyettük töltsd fel a hűtődet zöldségekkel, gyümölcsökkel és más egészséges fogásokkal. Ne bámuld folyton a tévét, használj kisebb tányérokat, poharakat, így nem fogsz annyit enni és inni. Ha fogyni szeretnél, soha ne éhesen menj bevásárolni – sokkal többet vásárol az, akinek korog a gyomra, mint az, aki épp jóllakott.

Változtatni akarsz? Rajtad múlik
Változtatni akarsz? Rajtad múlikJlph / Getty Images Hungary

#2 Gondolj a jövőre

Majd holnap leszokom a dohányzásról, ráérek még fogyókúrázni, bőven van időm – mondogatod magadnak, hiszen a mostban élsz, és mit sem törődsz a jövővel. A probléma gyökere az emberi agy működésében keresendő, az ugyanis úgy lett kialakítva, hogy a közvetlen veszélyekre reagáljon elsődlegesen, ne pedig az esetleges jövőbeli problémákra. Éppen ezért fontos, hogy emlékeztesd magad a döntéseid következményeire, és tartsd észben, hogy ami rövid távon nem tűnik ártalmasnak, hosszú távon igencsak káros lehet.

#3 Ismerd be a tudatalatti hatalmát

Cselekedeteidért, csakúgy mint rossz szokásaidért, sok esetben a tudatalattid felelős. Hiába próbálsz tudatosan odafigyelni valamire, meggyőzni magad egy dologról, a tudattalan éned gyakran keresztbe tesz neked. A különböző (gyakran káros) szokások idővel berögzülnek az agyba, és létrejön egy ösztönös mechanizmus, amely örömérzettel tölt el, amikor az adott dolgot végzed. Kemény munkával átalakíthatod ezeket a berögződéseket, ehhez viszont az első lépcsőfok, hogy beismered, sokszor nem vagy ura a saját cselekedeteidnek. Fontos a megfelelő akaraterő, amelynek segítségével jobban kézben tarthatod a gyeplőt és megálljt parancsolhatsz kóbor ösztöneidnek.

#4 Ne stresszelj

Ha szeretnél változtatni a rossz szokásaidon, hagyd abba a folyamatos aggódást. Az agyban két ellentétes mechanizmus küzd egymással, amikor döntened kell a könnyen elérhető, de káros és a nehezebb, de hosszabb távon jövedelmező lehetőség között. Stresszhelyzetben az előbbi mechanizmus felerősödik, míg az utóbbi leblokkol, ezért ilyenkor sokkal könnyebb elcsábulni a rossz döntések felé.

#5 Hozd fényre a tudattalan rossz szokásokat

Ha feljegyzést vezetsz tudattalan rossz szokásaidról, például a körömrágásról, a folytonos evésről vagy a dohányzásról, azzal beemeled őket a tudatos gondolkodásodba, és így könnyebben tudsz megszabadulni tőlük. Ez nem vonatkozik azokra a szokásokra, amelyekre tudatosan odafigyelsz – ilyen például az alkoholfogyasztás, amit ritkán művelünk teljesen gondolkodás nélkül. Ugyanígy, a trükk csak akkor működik, ha tényleg rossznak, elvetendőnek gondolod az adott szokást.

#6 Ne erőltesd a pozitív gondolkodást

A pozitív gondolkodásnak komoly kultusza van, hosszú távon mégis káros, ha folyamatosan a leendő sikereidről győzködöd magad és a végcélról fantáziálsz már azelőtt, hogy nekivágnál a küzdelemnek vagy túl lennél a nehezén. Mivel bebeszéled magadnak, hogy a célban vagy, agyad és tested úgy gondolja, ideje elengedni és relaxálni, holott lehet, hogy épp kemény, megfeszített munkára lenne szükség. A pesszimizmus ellenben támogathat, hiszen, ha a lehető legrosszabbra gondolsz, ami történhet, agyad felkészíti a szervezetedet arra az extra erőkifejtésre, ami a rossz elkerüléséhez szükséges.

Így vedd rá magad a változásra
Így vedd rá magad a változásraJustin Paget / Getty Images Hungary

#7 Tornáztasd az agyad

Minden cselekvésed fejleszti, alakítja agyad működését. A tudósok egyelőre nem értenek egyet abban a kérdésben, hogy vajon tudatos tréning segítségével rábírhatod-e az agyad arra, hogy könnyebben elérj egy adott célt. Egyes kutatások úgy találták, hogy kellő elmeedzéssel képes lehetsz felturbózni az agyad egy bizonyos hálózatának működését, amely segít, hogy nagyobb erőfeszítéssel és kitartással koncentrálhass egy feladatra. Más esetekben mesterséges módszerekkel, például elektromos stimulációval próbálkoztak a tudósok. A valódi kérdés az, mennyire működnének a hasonló módszerek a laboratórium falain kívül – a jövőben talán erre is megoldást talál a tudomány.

#8 Próbálj ki más dolgokat

Ha egészségesebben szeretnél táplálkozni, kezdj el rendszeresen mozogni – állítja egy 2015-ös kutatás, amelynek szerzői több mint hatezer személy szokásait követték nyomon négy éven keresztül. A tudósok szerint ugyanis egy bizonyos célt szolgáló igyekezet könnyen felébreszthet benned más cselekvéseket, amelyek hasonló célok elérésére törekednek. Például, ha elkezded otthon szelektíven gyűjteni a szemetet, könnyen azon kapod magad, hogy vásárláskor is környezettudatosabban válogatsz, vagy ha egyszer adakoztál jótékony célra, később szívesebben megteszed megint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra