A siker titka a 80/20-as szabály: a fogyókúrától a pénzügyekig ennyi mindenre jó

Sokkal könnyebb elérni a céljaidat, ha képes vagy megfogalmazni a prioritásaidat és tudatosan ezekbe fektetni a munkát.

Az ún. Pareto-elv, vagyis 80/20-as szabály Vilfredo Pareto olasz közgazdász révén került a köztudatba, aki 1896-ban megállapította, hogy az olaszországi földek 80 százalékát a társadalom kiváltságos 20 százaléka birtokolja. A szabályt, amely leegyszerűsítve azt mondja ki, hogy a következmények 80 százaléka az okok 20 százalékára vezethető vissza, azóta a diétázástól kezdve a pénzügyekig számtalan területen alkalmazták már. A Lifehack.org szakértője, Carl Pullein életvezetési tanácsadó elmagyarázza, miként alkalmazhatod a szabályt céljaid elérésének érdekében.

Tudd, mit akarsz elérni

A legfontosabb, hogy mindig azokra a dolgokra (vagyis arra 20 százalékra) koncentráld a figyelmedet és az energiáidat, amelyek elvezetnek az adott célhoz. Így erőfeszítéseid nem vesznek kárba, és az energiáidat nem pazarolod felesleges dolgokra. Ehhez először is mindig pontosan tudnod kell, mit szeretnél elérni.

Fogalmazd meg a céljaidat, és azok mindig lebegjenek ott a szemeid előtt – így nem esel abba a hibába, hogy elkezdesz a kevésbé lényeges dolgokon és mellékes kérdéseken rágódni. Mielőtt bármilyen projektnek nekivágsz, írj egy listát a fontos és a kevésbé fontos feladatokról, majd emeld ki azokat, amelyeket ezek közül a legfontosabbnak érzel. Például ha lakásvásárlás előtt állsz, akkor ne a tapéta színén vagy az ajtó formáján vacillálj, inkább azt döntsd el, hogy miért ekkora ingatlant akarsz venni, milyen környezetben és melyik városrészben. 

Így használd a 80/20-as szabályt
Így használd a 80/20-as szabálytSylvain Sonnet / Getty Images Hungary

Ne végezz felesleges munkát

Munkád során koncentrálj azokra a feladatokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a kitűzött cél elérésével és a legnagyobb pozitív előrelépéssel járnak. Sokan abba a hibába esnek, hogy felesleges köröket futnak és olyan feladatokon rugóznak, amelyek semmit sem tesznek hozzá a nagy egészhez. Mindig legyél tisztában a prioritásaiddal.

Ne gondolkodj, cselekedj

Gyakran előfordul, hogy túl sokat töprengsz egy feladaton, ahelyett hogy belevágnál az elvégzésébe. Mint tudjuk, a tett halála az okoskodás – és valóban: számtalan remek ötlet és kezdeményezés hiúsult meg amiatt, hogy kiötlője inkább a végtelenségig agyalt a megvalósíthatóságon és a következményeken. Ne hagyd, hogy a felesleges aggódás és túlgondolás hátráltasson. Az energiáid 80 százalékát a megvalósításba fektesd, és csupán 20 százalékát a tervezésbe. Ügyelj rá, hogy ez az arány ne boruljon fel.

Kövesd nyomon a napi beosztásod

Legyen határidőnaplód, amelynek segítségével pontosan beoszthatod a napi feladataidat, nyomon követve, mire mennyi idő megy el egy nap. Ezzel szándékosan úgy tervezhetsz, hogy a hasznos feladatokra szánsz több időt, a mellékes dolgokra pedig csak ennek a töredékét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek