Muszáj hűtőbe tenni a ketchupot? És a többi szószt?

A legtöbb ember automatikusan beteszi a szószokat a hűtőbe. De vajon tényleg szükség van erre?

A Takeout szerint a hűtés főleg azoknál a termékeknél lehet indokolt, amelyek tojás és tejtermékek felhasználásával készülnek, a többinél azonban már egy fokkal összetettebb a kérdés. A következőkben szakértők mondják el, hogy melyik szósznál milyen tárolási stratégiát érdemes követni, hogy véletlenül se kelljen idő előtt kidobni őket, de a hűtőben se foglalják feleslegesen az értékes helyet.

Majonéz

Keith Dresser, a Cook’s Illustrated szerkesztője szerint a majonézzel kapcsolatban elterjedt nézet, hogy mivel pasztörizált termék, hűtést sem igényel. Csakhogy van valami, amiről sokan megfeledkeznek. A szakember szerint az egyik legfontosabb aranyszabály, hogy minden élelmiszert, ami tojást (vagy fehérjéket és bármilyen zöldséget) tartalmaz, a hűtőben kell tartani.

A majonéz tojást tartalmaz, ezért a hűtőben érdemes tárolni
A majonéz tojást tartalmaz, ezért a hűtőben érdemes tárolniFotó: Charlotte Lake / Stockfresh

Ketchup

A Heinz azt javasolja, hogy a felbontott ketchupot a hűtőben tárold, hogy a lehető legtovább megőrizze minőségét, sőt ugyanezt a megközelítést ajánlják más termékeiknél, a mustároknál és BBQ-szószoknál is.

A cég meglátásaival nagyjából Dresser is egyetért: ha heti szinten flakonszámra pusztítod a ketchupot, nem baj, ha kint felejted az asztalon, egyébként viszont a hűtő a nyerő, hiszen lassítja a mikrobák szaporodását, vagyis a bomlás folyamatát is.

Csípős szószok

A Tabasco-szósznak például olyan magas a savtartalma, hogy nyugodtan elől lehet hagyni. Dresser szerint ez a környezet ugyanis nem túl csábító a baktériumok számára.

Hasonló álláspontot képviseli a Tabascót gyártó McIlhenny Company is, amely szerint a szósznak elegendő egy száraz és hűvös, napfénytől védett hely – pont, mint a konyhaszekrényed belseje. John Simmons, a cég egyik vezetője szerint ez annak is köszönhető, hogy szószuk három egyszerű hozzávalóból, sóból, borsból és ecetből készül.

Az örökkévalóságig persze a Tabasco sem áll el: néhány hónap alatt beindul az oxidáció, ami miatt veszíthet a színéből és az ízéből is. Ha tehát csak egy év alatt élsz fel egy üveggel, jobban jársz, ha felbontása után a hűtőben raktározod.

Worcestershire-szósz

Itt vegyes álláspontot képviselnek a gyártók. Dresser ugyanakkor megjegyezte, csakúgy, mint a Tabasco, a Worcestershire egy erősen savas és sós szósz, így nem tud egykönnyen megromlani, legfeljebb a minőségéből veszíthet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akár egy évet is kibír a konyhapulton.

Szójaszósz, halszósz

A szójaszószban lévő víz más molekulákhoz (a sóhoz) kötődik, ami rossz hír a baktériumok számára. Dresser ezért azt mondja – csakúgy, mint a halszósznak – szobahőmérsékleten sem lesz baja. Már csak azért sem, mert általában viszonylag kis kiszerelésben kapható.

Mustár

A Heinz óvatos javaslata ellenére a mustárban szintén megtalálhatóak azok a savas és ecetes komponensek, melyek a hosszabb eltarthatóság zálogát jelentik. Mivel a napfény nem tesz jót neki, célszerű hűvös és sötét helyen tartani, de a hűtő csak abban az esetben indokolt, ha a szórványos mustárfogyasztók táborát erősíted.

A méz soha nem romlik meg
A méz soha nem romlik megFotó: Shutterstock

Méz, juharszirup

A mézről úgy tartják, hogy soha nem romlik meg. Akár lehűtöd, akár nem, a legrosszabb dolog, ami történhet, hogy kristályosodni kezd. A tiszta juharszirup viszont már más lapra tartozik. Magas cukortartalma azt sugallja, hogy nincs szüksége hűtésre, ennek ellenére meg tud penészedni. Ha a kockázatot vállalva nem hűtve tárolod, rendszeresen ellenőrizd, hogy nincs-e baja.

Mogyoróvaj

Akárcsak a méz, a mogyoróvaj a hűtés hatására megkeményedik, ebben a formában pedig szinte képtelenség kenyérre kenni, szóval jobb helye lesz a kamrában vagy a konyhaszekrényben. Hűteni felbontása után sem szükséges, mert víztartalma nem éri el azt a szintet, ami lehetővé teszi a mikroorganizmusok szaporodását.

Ecet és mogyoróolaj

Mint azt bizonyára tudod, az ecet baktériumölő hatású, így hűteni sincs értelme. Tárolásához tökéletesen megfelel egy sötét és hűvös hely a konyhában. Ilyen bánásmódot igényel a mogyoróolaj is. Találj neki valami sötét helyet, különben megavasodhat.

Salátaöntet

Egyes salátaöntetekben egy csomó ecet és mustár található, ha azonban egy termék növényi összetevőket is tartalmaz, felbontását követően a hűtőben a helye.

Cynthia James, a Cornell Egyetem munkatársa általános érvényű tanácsként elmondta: ha egy szósz tárolásával kapcsolatban kétségek merülnek fel, elsőként olvasd át a címkéjét. Ha azt írja, hogy „felbontás után hűtve tárolandó”, meg is kaptad a választ. A dolgod csak annyi, hogy követed az utasítást. 

Ez a gyakorlat zsúfoltabbá teheti a hűtőd, de legalább biztonságban leszel.

Vannak benned kérdések a maradékok tárolásával kapcsolatban is? Itt egy kis segítség hozzá: 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.