10 apró trükk, hogy egészségesebb legyen az étel

Nem kell lemondanod sem a pizzáról, sem a sütiről, még akkor sem, ha éppen keményen diétázol. Próbálj ki egészséges alternatívát, készíts banánfagyit vagy cukkini lasagnét.

A diétában az a legnehezebb, hogy búcsút kell intenünk a kedvenc ételeinknek. A pizzának. A hasábburgonyának. A fagyinak. Beavatunk az Insider trükkjeibe, hogy ezek a fogások helyet kaphassanak a menüdben. Minden csupán egy kis kreativitás kérdése.

1. Minek liszt, tojás és olaj, ha itt van nekünk a sütőtök?

Nem kell kétségbeesned akkor sem, ha nem szereted a sütőtököt. Biztosan te is találkoztál már azokkal a dobozos vagy üveges sütiporokkal, melyekhez már csak tojást, vajat, esetleg olajat kell hozzáadnod, ezeket nyugodtan helyettesítheted sütőtökkel anélkül, hogy a brownie-don érződne az íze. Ha pedig szereted a sütőtököt, készíts kuglófot, és ízesítsd fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval.

2. Készíts rizst karfiolból

A rizst helyettesítheted karfiollal
A rizst helyettesítheted karfiollal

A karfiol annak köszönheti új keletű népszerűségét, hogy szinte az összes magas szénhidráttartalmú étel kiváltható vele. Apríts fel vagy turmixolj össze egy karfiolt, pirítsd meg, és el is készült az egészséges zöldségköreted.

3. Esetleg pürét

A diéta és a burgonyapüré nem mindig összeegyeztethető. Próbáld ki a krumpli helyett a karfiolt. Ha nagyon távol áll tőled ez a zöldség, még mindig keverheted a burgonyával.

4. Vagy akár pizzatésztát

Megígérjük, hogy hamarosan elengedjük a karfiolt, de előtte mindenképpen el kell mondanunk, hogy elkészítheted belőle a pizza tésztáját is. Aprítsd fel, keverd össze tojással, kend meg paradicsomszósszal, pakolj rá bármilyen feltétet, amit megkívánsz – mi a cukkinit és a sajtot ajánljuk.

Sőt, karfiolból pizzát is készíthetsz
Sőt, karfiolból pizzát is készíthetsz

5. Cseréld a marhát pulykára

A pulyka bármilyen ételben megállja a helyét a marha helyett, legyen szó csiliről vagy hamburgerpogácsáról. Anélkül teheted egészségesebbé így az ételeidet, hogy az ízükön komolyabban változtatnál.

6. Használj cukkinit vagy padlizsánt a lasagne tésztájához

Tökéletesen megértjük, ha nehezen adod fel a lasagnét. Az igazság az, hogy nem is kell. A tésztáját készítsd el vékonyra szelt cukkiniből vagy padlizsánból, így finom és egészséges ételed lehet, mely a napi zöldségadagodhoz is hozzájárul.

Lasagne cukkiniből? Miért ne?
Lasagne cukkiniből? Miért ne?

7. Sütőben, ne pedig olajban süsd a csirkét

Az olajban sült ropogós csirke minden bizonnyal fantasztikus, de egy egészséges étrend részeként nem való minden nap az asztalra. A forró olaj helyett tedd a sütőbe, ha pedig rántott húst szeretnél belőle készíteni, használj a panírhoz kukoricapelyhet és egy kicsivel kevesebb olajat a szokásosnál.

8. Ne becsüld alá a csicseriborsó erejét

A csicseriborsóból nemcsak isteni hummusz készülhet, hanem, akármilyen meglepő, keksztészta is. Keverd össze agávéval, étcsokival, vaníliával és mogyorókrémmel, és készíts belőle tökéletes nassolnivalót péntek estére.

Csicseriborsóból nemcsak hummuszt, de kekszet is készíthetsz
Csicseriborsóból nemcsak hummuszt, de kekszet is készíthetsz

9. Banánfagyi? Jól hangzik!

A banánfagyi egyfelől egészséges, másfelől végtelenül egyszerű elkészíteni. Hámozz meg, majd fagyassz le néhány banánt – annak függvényében, hogy mekkora adagot szeretnél csinálni. Szeleteld fel, és turmixold le, és már kész is. Ízesítheted gyümölcsökkel vagy csokoládéval, de eheted magában is.

10. Engedd el a krumplit, próbáld ki a többi zöldséget is

Amikor eljön az ebéd vagy a vacsora ideje, sokan gondolkozunk krumpliban, ha köretről van szó: burgonyapürében vagy hasábburiban. De ha ki tudsz mozdulni a komfortzónádból, hihetetlenül finom és egészséges köretet is készíthetsz. Próbáld ki a répát, a sütőtököt vagy az édesburgonyát, süsd meg őket kevés olívaolajon. Turbózd fel velük a diétádat

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek