Így fagyaszd le a húst, hogy később könnyen kiolvadjon

A mélyfagyasztás nagyon praktikus, hiszen nagyságrendekkel megnöveli az ételek eltarthatóságát és segít a hosszabb távú, tudatos menütervezésben. Gond akkor adódhat, amikor a fagyasztott darálthúsba szeretnénk újra életet lehelni: ha nem jut eszedbe előző nap elővenni, kész tortúra kiolvasztani egy nagyobb tömböt. Legalábbis az volt addig, amíg az internet népe meg nem hekkelte ezt az életterületet is.

Ha előfordult már veled, hogy csak a főzés előtt jutott eszedbe, hogy szükséged lenne hozzá a mélyhűtőben lapuló darálthúsra, biztosan neked is bevillant az örök érvényű sláger: "jégből vagyok, talán fel sem olvadok..." Csak malmozol és vársz, hogy kiolvadjon az a hús, közben egyre éhesebb a család... Ismerős a helyzet?

De mostantól minden másképp lesz!

A trükk, aminek kifejlesztéséért egy randomusefulbits nevű Reddit-felhasználónak lehetünk hálásak, nem az olvasztással, hanem a fagyasztással kapcsolatos: teljesen új dimenzióját ismerhetjük meg ugyanis a kiolvasztás élményének, ha zippelhető tasakban, laposra taposva fagyasztunk.

U/RANDOMUSEFULBITS / REDDIT
U/RANDOMUSEFULBITS / REDDIT

A módszer lényege: tedd a megfelelő mennyiségű húst egy villámzáras tasakba és kezeddel lapogasd el, amennyire csak lehetséges. Az eredmény egy űrhajós kaja kinézetű, lapos tasak, amiben a hús gyorsan és egyenletesen fagy meg, és amit könnyen és helytakarékosan lehet a mélyhűtőben tárolni, Amikor pedig olvasztásra kerül a sor: a folyamat gyorsabban és szintén sokkal egyenletesebben megy majd végbe. 

Lehet még ennél is jobban?

Igen! A szuper ötlet megtetszett más olvasztással bajlódóknak is, akik további nagyszerű elgondolásokkal egészítették ki azt.

LadySomora például sodrófával nyújtja ki a húst, és figyelmeztet: hagyjunk elegendő helyet a tasakban, hogy az áru megfelelőképpen el tudjon terülni.

Egy másik felhasználó, olordjesusitsafire a hús parcellázását javasolja. A már tasakban lévő hentesárut egy pálcika vagy akár tompa kés segítségével oszd hasábokra, s így mindig csak annyit kell kivenned, amennyire éppen szükséged van. Ha kipróbálod a tippet, arra figyelj, hogy a levegőt alaposan préseld ki a tasakból, hogy elkerüld a hús oxidációját!

Ha a hentesként dolgozó Glorfindel420 tanácsát is megfogadod, a húst nem tartogatod a végtelenségig a hűtődben. Igaz, hogy a fagyasztás technikailag meggátolja, hogy romlásnak induljon a hús de állaga, íze rosszabb lehet, vagyis az élvezeti értéke csökkenhet, még ha nem is romlik meg.

És végül: akármikor is olvasztod ki, soha ne úgy csináld, hogy csak úgy kiteszed a pultra. Ha nem véded a húst, nem tudod megakadályozni, hogy káros baktériumok, például szalmonella telepedjen meg rajta. Olvassz inkább a hűtőben, vagy a tasakolt hússzeletet a vízbe engedve.

Ha szeretnél még magasabb szintre lépni, s igazi szakértője lenni a témának, olvasd át korábbi, 12 elemből álló fagyasztáskalauzunkat is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek