Így csomagolj magadnak egészséges ebédet a munkába!

Eljött a szeptember és már nem csak magunknak, a gyerekeknek is csomagolunk az iskolába. Ez talán meghozza a kedvünket, hogy kreatívan lássunk hozzá. Van néhány tippünk, hogy hogyan készíts egészséges ebédet.

Ebédet csomagolni nem csak olcsó, de egészséges megoldás is, hiszen ha te állítod össze, hogy mit eszel, minden fontos tápanyagból kerülhet az aznapi ételadagodba. Az Insider ötleteinek segítségével megosztjuk veled, hogy mire érdemes odafigyelned.

1. Töltődj fel zöldségekkel

Amellett, hogy számos fontos mikrotápanyagot tartalmaznak, roppant sokoldalúak is a zöldségek. Eheted őket nyersen, főve, párolva, sülve vagy grillezve, a munkahelyeden pedig elég csak felmelegítened. Kísérletezz bátran a fűszerezéssel, meglátod, hogy egyetlen zöldségből milyen sokféle ételt ki lehet hozni.

2. Válaszd a teljes kiőrlésűt

Akár egy szendvicsről, akár egy tál müzliről legyen szó, mindig válaszd a teljes kiőrlésűt, hiszen egyrészt hosszabb teltségérzetet biztosít, másrészt több rostot és tápanyagot tartalmaz, mint a finomított gabona. Ráadásul ízekben is gazdagabb.

3. Nassolj

Az ebéded mellé nyugodtan csomagolj egy kis nassolnivalót is. Néhány egészséges megoldással kihúzhatod a nap végéig. Válassz gyümölcsöket, nyers zöldségeket, dióféléket, magokat, joghurtot vagy granola szeletet – plusz pont jár érte, ha te készíted el.

Válassz dióféléket, magvakat, ha nassolni támad kedved.
Válassz dióféléket, magvakat, ha nassolni támad kedved.Shutterstock

4. Turbózd fel a salátád

Könnyen lehet, hogy a salátáról neked is a fonnyadt levelek vagy a vastag krutontakaró jut az eszedbe, de ha jól készíted el, akkor a salátád egészséges, tápláló és finom ebéd lesz. A titok a hozzávalókban rejlik. Készítsd el úgy, hogy minden falat izgalmas legyen. Adj hozzá nyers vagy főtt zöldségeket, dióféléket és házi készítésű mártást.

5. Ne feledkezz meg a fehérjéről

A B-, az E-vitamin, a vas, a cink és a magnézium az egészséges étkezés fontos alapjai. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok megtalálhatók a húsban, a tojásban, a babban, a magokban, a diófélékben és a halakban – utóbbiak ráadásul omega 3-at is tartalmaznak -, melyek mind hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez és segítenek a betegségek megelőzésében. Adj alacsony zsírtartalmú fehérjét a salátádhoz, szendvicsedhez vagy tésztádhoz.

6. Használj zsírokat kis mennyiségben

A többszörösen telítetlen és az egyszeresen telítetlen zsírsavak olyan esszenciális tápanyagokat tartalmaznak, mint például az E-vitamin. Legyen szó egy evőkanálnyi mogyoróvajról vagy egy finom avokádóról, győződj meg róla, hogy ezek a zsírok ne maradjanak ki az ebédedből.

Egy avokádós szendvics jó ebédötlet.
Egy avokádós szendvics jó ebédötlet.Shutterstock

7. Édesíts gyümölccsel

Ha rád tör az édesség utáni vágy, a legegyszerűbb, amit tehetsz, hogy megrohamozod a csoki automatát, de biztos, hogy a bevitt cukormennyiségtől délutánra elálmosodsz. Tarts a közeledben – az asztalodon vagy a hűtőben - inkább friss gyümölcsöket.

8. A só helyett próbálj ki más fűszereket

Valljuk be, kényszeres sózók vagyunk, ha kell, ha nem, mindet megszórunk egy kis sóval. De mi lenne, ha más, izgalmas fűszerekkel ízesítenéd az ebéded? Kísérletezz bátran, így még az is lehet, hogy rájössz, mégis szereted a kelbimbót vagy a káposztát.

9. Egyél szezonálisan

A szezonális zöldségek és gyümölcsök nem csak ízletesebbek, de sokkal gazdagabbak tápanyagokban is. Vásárolj a helyi piacon, helyi termesztőktől. Igaz, így sajnos az év egy részében le kell mondanod az eperről, de biztosan találsz majd új kedvenceket.

Válaszd a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket.
Válaszd a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket.Shutterstock

10. Csomagolj kisebb adagokat

Csábító lehet, hogy az előző napi lazacvacsora maradékával töltsd meg az uzsonnás dobozod, de néha a jóból is megárt a sok. Válassz kisebb dobozokat, és használd a rekeszeiket, amik segítenek, hogy mindenből a megfelelő arányban pakolj magadnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek