6 tévhit a házi kártevőkről

Azért, mert nem látod őket, még lehet, hogy ott vannak. Ha szembesülsz a poblémával, nem biztos, hogy a népszerű kártevő elleni módszerrel kell próbálkoznod.

Amióta világ a világ, megkeseríti az életünket az összes apró lény, amik otthonainkban tanyáznak, gondolunk itt a csótányokra, egerekre és társaikra, és amitóta a világ a világ, megpróbáljuk elvenni a kedvüket attól, hogy az albérlőink legyenek. Persze az évek nem segítettek...annyit, mint minden hétköznapi témával kapcsolatban, erről rengeteg tévhit kering. A Popular Science gyűjtötte össze ezeket, részletek a hajtás után! 

1. Ha nem tudok róla, nincs probléma

Ha csótányok grasszálnak a konyhakövön, akkor az elég egyértelmű, de csak azért, mert még nem találkoztál velük, nem biztos, hogy azon szerencsések közé tartozol, akik otthonában nincs kártevőprobléma. Mert hát valljuk be, az emberi lakókörnyezet nemcsak számunkra ideális, hanem egyéb élőlények számára is, és ők a hosszú idők során megtanulták, hogyan tudnak úgy létezni mellettünk, hogy mi ne tudjunk róluk. Szóval ha nem nézel át minden egyes négyzetcentimétert viszonylag nagy gyakorisággal, akkor biztos lehetsz abban, hogy a családodon kívűl másokkal is osztozol az otthonodon.  

2. A kártevők szeretik a koszt, a mocskot

A tiszta környezet nagyon fontos, de önmagában kevés ahhoz, hogy távoltartsa a kártevőket. De nem, nem kell emiatt rosszul érezni magad, ez nem jelenti azt, hogy lusta vagy igénytelen dög vagy. Persze érdemes azért bizonyos feladatokat priorizálni, a csótányok minden szerves eredetű táplálékra ráhajtanak, igen, a hajszál és a levágott köröm is ide tartozik. Így biztosan sikerül elérni, hogy ne legyenek szem előtt, de valószínűleg azt nem sikerült megakadályozni, hogy ne költözzenek be, csak csendben, titokban végzik majd a dolgukat.

shutterstock 1130661794
Shutterstock

3. Ha elpakolod az ételeket, a kártevők is eltűnnek

Oké, és akkor mi van, ha eltüntetek, biztonságosan elzárok mindent, amivel táplálkoznak?  Kezdjük ott, hogy a biztonság elég relatív, az egerek például nagyon ügyesek, ugranak, másznak és kis helyekre is be tudják magukat passzírozni. Ráadásul beérik morzsákkal (kb. 3 gramm étellel/nap), és külön folyadékforrás sem kell nekik, ha az ételből eléghez jutnak. Társasházban és panelban pedig az is elég, ha csak egyvalakinél megtelepesznek a kártevők, és a strangon vagy máshogy megtalálják az utat a mi lakásunkhoz is. Végül, de nem utolsósorban egy részük nagyon sokáig kibírja táplálék nélkül, a csótányok például egy hónapig bírjak étel, és egy hétig víz nélkül, a bolhapeték egy évig is elvannak. 

4. Az állatok utálják a csípős paprikát

Támogatjuk azt a hozzáállást, amely szerint nem kell mészárszéket rendezni, elég, ha a kellemetlen és a hívatlan vendégeket valamilyen viszonylag természetközeli módszerrel kitessékeljük otthonainkból. Sokan esküsznek például a kapszaicin nevű vegyületre, aminek a paprikák csípősségüket köszönhetik. A tudomány sajnos nem teljesen igazolja őket. Egy kutatás szerint a patkányok valóban kerülik a kapszaicines csalit, de helyette keresnek a környéken egy másik, szimpatikusabb ételforrást, egy másik kutatás szerint pedig az ízeltlábúak az általuk "forrónak" vélt kupactól biztonságos, de közeli helyre húzódnak vissza, lásd pince. Szóval átmeneti megoldásnak jó lehet, de a problémát nem igazán oldja meg.

shutterstock 170196203
Shutterstock

5. Az ultrahang a tuti megoldás

Egy másik kíméletesnek tartott módszer az ultrahangos készülékek. Igaz, hogy a kártevők egy része valóban érzékel olyan tartományokat is, amiket mi nem, és ha észlelik az ultrahangot, cseppet sem biztos, hogy annyira zavarja őket, hogy távozzanak. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) több céget is beperelt, mert azt állították, hogy készülékük hatásos, de ezt nem tudták megfelelő bizonyítékokkal alátámasztani. 

6. A macska a tuti megoldás

Mert hát ugye anno azért szegődtek mellénk, mert a környezetünkben elég sok fogyasztásra alkalmas kártevő volt a számukra. És ugyan tényleg elég hatékony vadászok, ha nincs bejárásuk mindenhova a házban (pl. pince, padlás), akkor bizony a potenciális zsákmányok el tudnak rejtőzni, és annyi a hatékonyságnak. Illetve nyilván van az a mennyiségű kártevő, amivel azért már ők sem tudnak megbirkózni. 

És akkor mi működik?

Egy komoly invázióval szemben szakszerű segítség nélkül nem sokra mész, de azért a megelőzés is megér némi idő- és energiabefektetést. Kevésbé vonzó lesz az otthonod számukra, ha odafigyelsz a szigetelésére (vesszen minden kis rés vagy nyílás, ahol beférkőzhetnek vagy ahol elbújhatnak), a vízvezetékrendszerre (ne csöpögjön, ne szivárogjon. Valamint legyen jól elzárva minden, ami ehető számukra. Igen, a cipőpaszta és a szemét is ebbe a kategóriába esik.

Ha már megtörtént a baj, akkor rágcsálók esetében a méreg helyett inkább a csapdát válaszd, és lehetőleg olyat, ami nem öli meg őket. Biztos, ami biztos alapon vidd lefülelt állatokat messzire az otthonodtól, és lehetőleg olyan helyet találj nekik, ahol van ellátmány, szóval eszük ágában sem lesz visszatérni. Kicsit persze melós ez a módszer, mert egyszerre valószínűleg nem tudod elcsípni az összeset. Ízeltlábúakkal szemben is vannak drasztikus, és kíméletesebb praktikák is. Arról, hogy mit lehet tenni a hangyák ellen, itt olvashatsz, a poloskákkal szemben pedig így vedd fel a harcot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek