6 tipp hangyák ellen

Vannak drasztikus módszerek is, de előtte lehet, hogy érdemes esélyt adni a kíméletesebb praktikáknak.

A hangyák alapvetően nagyon hasznos állatok...a kertekben, de ha átlépik otthonunk küszöbét, akkor kevésbé őszinte az ember öröme, hiszen belemásznak az ételeinkbe, és egyéb károkat is tudnak okozni. A német Test magazin összegyűjtötte, milyen módszereket vethetünk be ellenük.

shutterstock 634248875

1. Költöztesd át őket! Tegyél egy virágfölddel vagy fagyapottal teli cserepet nyílásaival a hangyafészek felé mutatva. Ha az állatok megkedvelték az új helyet, és átcuccoltak, akkor vidd valami messzi helyre a cserepet.

2. Tüntesd el a nyomokat! A hangyák kiszagolják, hogy hol van olyan táplálék, ami érdekelheti őket. Ezért érdemes minden ételt jól lezárható helyen vagy edényben tárolni, a házi kedvencek etetőtálkáit pedig a lehető legsűrűbben üríteni, a szemetet pedig naponta le- vagy kivinni.

3. Zavard őket össze! Az intenzív illatok összezavarhatják a hangyák szaglását. A szegfűszeg, a fahéj, a citrom, a levendula és az ecet is működhet, bár a mi tapasztalataink szerint nem éppen 100%-os ez a módszer. Ha mégis bízol abban, hogy nálad ez másként lesz, akkor uborkahéjat, a fokhagymát, a szegfűszeget, az őrölt csilit, az őrölt csípős paprikát és a szárított borsmentát tudjuk ajánlani.

4. Rés a pajzson? Nézz szét a lakásban, hogy hol vannak olyan rések és repedések, ahol a hangyák közlekedhetnek, és érdemes ezeket valamilyen anyaggal (fuga, szilikon) lezárni. Természetesen az ajtók és az ablakok szigetelését is érdemes megvizsgálni, és ahol nincs, ott pótolni azt.

5. Csald lépre őket! A következő két lépes nem éppen állatbarát és kíméletes megoldás. A csalis csapdák rovarirtót tartalmaznak, ezért ennek megfelelően kell bánni velük, de az ígéretek szerint az egész kolóniát elpusztíthatják. Ugyan a Test magazin nem említi, de ott van persze a sok más helyen emlegetett sütőporos módszer. Egy korábbi cikkünk szerint növeli a módszer hatékonyságát, ha porcukorral keverjük össze a sütőport, mert így sokkal kívánatosabb lesz számukra a fehér kupac, és nagyobb valószínűséggel viszik be magukkal a bolyba.

6. Hívj szakembert! Ha a hangyainvázió mértéke meghaladja a képességeidet, akkor keresni egy megbízható céget, ami rovarirtással foglalkozik. A szempontok között szerepelhet az, hogy milyen gyorsan tudnak kiszállni, hogy milyen szerekkel dolgoznak és persze sokak számára nyilván az is, hogy milyen diszkréten dolgoznak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek