Belement valami a szemedbe? Ne döfködd zsepivel!

Egy sebész szerint különösen a fákról aláhulló kéreg- és földdarabokat érdemes a lehető leggyorsabban kiöblíteni.

A szemfehérje ragadós felületéhez minden áron ragaszkodó kisebb-nagyobb tárgyak, illetve a szemgolyó alá beékelődő csúszómászók eltávolítását egy papírzsepi vagy ruhadarab csücskével megoldók sokat kockáztatnak a Bustle szerint. A szemsebész Dr. Ming Wang szerint semmiképp sem ajánlott virsliujjakkal és hevenyészett célszerszámokkal böködni magunkat.

Szemgomba

A lézeres szemműtétekre specializálódott Dr. Wang szerint azért fáj egyébként annyira, ha idegen tárgyak úszkálnak a szem ínhártyáján, mert az idegvégződések többsége a szem felületéhez közel találhatóak. Egy sima szempillát gyorsan kipislogunk és kikönnyezünk ugyan, a fakéreggel és a kosszal (főleg ha egy jó adag talaj is van benne) viszont vigyázni kell a szakértő szerint, azok ugyanis akár gombás fertőzésekhez is vezethetnek.

shutterstock 1029004006
Fotó: Shutterstock

Ne szurkálj, öblíts!

A szem ragadós burka begyűjtött kisebb-nagyobb szennyeződéseket általában az alsó szemhéj alá tereli a szemmozgás. A szemhéj és a szemgolyó közé beékelődött szennyeződéseket, ha lehet mindig steril sóoldattal vagy vény nélkül kapható szemcseppekkel kéne kimosni Dr. Wang szerint. Ha steril szemcseppeket nem tudunk épp beszerezni, csapvízzel is neki lehet állni az öblítésnek: húzzuk el egy kicsit a szemhéjat és próbáljuk meg kimosni a rovarmaradványokat és egyebeket.

Böködni, matatni viszont akkor sem ajánlott a szemsebész, ha az öblögetés nem járt sikerrel, a szemhéjak és a szem érzékeny hártyáinak felsértésével komolyabb problémákat is előidézhetünk ugyanis, arról nem is beszélve, hogy sokszor még mélyebbre taszítjuk ilyenkor a betolakodókat.

Ő meg amúgy is imád ott kajtatni, ne vegyük el az örömét!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.