Mit egyek, hogy túléljem a hőséget? Fagyit például semmiképp!

Étvágytalanság, álmatlanság és általános kókadtság – a kánikula eléggé megviselhet minket. Főleg, ha az étrendünk sem stimmel.

A nyári meleg elviseléséhez nem biztos, hogy a légkondi szüntelen nyomatása a legjobb eszköz. Hőérzeteden már az is segíthet, ha odafigyelsz a folyadékbeviteledre, és alaposan megválogatod, mi kerüljön a gyomrodba. Ehhez most Kerry Torrens táplálkozási szakértőtől kaphatsz iránymutatást a BBC közvetítésével.

Mennyi folyadékot igyak?

A témával már többször foglalkoztunk, de mivel a hőségriadók idején nem lehet elégszer hangsúlyozni a hidratálás fontosságát, most újra kitérünk rá. Az ajánlások szerint egy átlagos napon szervezetünk 6-8 pohár folyadékot igényel. A legjobb persze a víz, de a célnak a tej, a tea vagy a cukormentes üdítők is megfelelnek. A kávé viszont vizet von el, ezért Kerry Torrens szerint érdemes csínján bánni vele. A gyümölcslevek és smoothie-k alapvetően egészségesek, a szakember ugyanakkor azt mondja, a cukortartalom miatt érdemes napi 150 ml-nél tanácsos meghúzni a határt.

Kerry Torrens hozzátette, a fenti irányelvek nem alkalmazhatóak korlátlanul mindenkire, hiszen igényeinket életkorunk, testsúlyunk, nemünk, fizikai aktivitásunk, illetve egyes környezeti tényezők – a hőmérséklet és páratartalom – is befolyásolhatják.

Ne várd meg, amíg megszomjazol
Ne várd meg, amíg megszomjazolShutterstock

A hőségben több kell?

Naná! A hőségében jobban izzadunk, az elvesztett folyadékot pedig valahogy pótolni kell, ezért a szokásosnál többet és gyakrabban kell inni. Hogy mennyivel, az attól is függ, hogy mennyire vagy aktív. Ha rendszeresen mozogsz, a szakértő kiegészítésként sportitalok fogyasztását ajánlja, mivel a szóban forgó termékek jobban hidratálnak a sima vízhez képest.

Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyit igyál, itt egy szuper tipp, amivel belőheted a megfelelő mennyiséget. 

Lehet túl sok vizet inni?

Elméletileg lehetséges, de viszonylag ritkán fordul elő. Kerry Torrens megjegyezte, ha rövid idő alatt nagy mennyiségű vizet fogyasztunk, akkor megtörténhet, hogy az elektrolit-egyensúly felborul. Ez szervezetünk működésére, így a vérnyomásunkra is kihatással lehet.

Hidratálhatok ételekkel is?

A szakértő szerint folyadékbevitelünk 20-30 százalékért az ételek felelnek, és természetesen vannak olyanok, melyek több vizet tartalmaznak, mint mások. Persze van, ami elsőre jóválasztásnak tűnhet, lásd dinnye, de azért nem árt vele vigyázni. Ha magasabb folyadéktartalmú ételeket készítesz, az szintén hozzájárulhat a kívánt folyadékszint eléréséhez. Ilyenek például a levesek, pörköltek vagy a zabkása. 

Van olyan élelmiszer, ami hűsítő hatású?

A fagylalt kézenfekvő választásnak tűnhet, ám igazából csak átmeneti felüdülést nyújt, egyébként meg többet árt, mint amennyit segít. Kerry Torrens ezt azzal magyarázza, hogy az emésztés hőt termel, amit tovább fokoz, hogy szervezetünk túlkompenzálja a hideg ételek, italok hűsítő hatását.

Az, hogy valamilyen meleg italt fogyassz a Szaharát idéző forróságban, talán nem kimondottan kecsegtető lehetőség a számodra, viszont tényleg enyhíthet kínjaidon. A szakértő szerint ennek hatására megemelkedik a maghőmérsékleted, ami arra készteti szervezeted, hogy lehűtse magát, így az izzadsággal több hőt fogsz leadni a bőrödön keresztül. Hasonló folyamatok játszódnak le akkor is, amikor chilit eszel.

És olyan, amit jobb elkerülni?

Ide tartozik minden olyan étel, melynek emésztése nagyobb erőfeszítést igényel: a magas fehérje, cukor és rosttartalmú élelmiszererek egyaránt képesek megemelni a testhőmérsékletet. Ezt a hatást a húsoknál például citromos páccal tudod ellensúlyozni.

Csak nekem nincs étvágyam?

Nyugi, nem vagy vele egyedül. Kerry Torrens szerint a csökkent étvágy a nyári időszakban általános jelenségnek számít, testünk ugyanis a melegben takarékra állítja a hőtermelő funkcióit, mint amilyen az emésztés is. Ez ellen nem sokat tehetsz, ezért duplán is érdemes odafigyelned rá, hogy amit megeszel,  az egészséges legyen és hozzájuss belőle minden fontos tápanyaghoz.

Ilyenkor elaludni is nehezebb
Ilyenkor elaludni is nehezebbShutterstock

Ihatok lefekvés előtt?

Bár sokan azért nem szeretnek lefekvés előtt inni, nehogy az éjszaka közepén felkeljenek pisilni, az igazság az, hogy a dehidratáltság állapotában nehezebben fogsz tudni elaludni és ugyanúgy felébredhetsz hajnalban. Szóval, tegyél magadnak egy szívességet, és ne szomjasan feküdj le, illetve hagyj egy pohár vizet az éjjeliszekrényre a biztonság kedvéért. Ha egy jeges vízzel töltött palackot teszel az ágynemű közé, ezzel önmagában is javíthatsz hőérzeteden, így megúszhatod a hosszas forgolódást. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek