Ideje, hogy megtanuld jól használni a naptejet!

A napégés nemcsak kellemetlen, de növeli a bőrrák kialakulásának a kockázatát. Ezért is fontos, hogy ne vegyük félvállról a megfelelő védelmet!

Ahogyan hirtelen megérkezett a nyár, úgy válik még inkább fontossá, hogy megfelelően védjük a bőrünket. A bőrgyógyászok szerint, bár nem tűnik elsőre olyan hatalmas feladatnak, hogy kenegessük magunkat, sokan mégis ugyanabba a hibába esnek, és ezzel nem csak a kellemetlen napégés, de a bőrrák kialakulásának kockázatát is növelik. 

A naptej megfelelő használatában egyébként a kutatások szerint az Amerikai Egyesült Államok lakói állnak a legrosszabbul, ott ugyanis évente egyre több bőrrákot diagnosztizálnak, többet, mint az összes többi ráktípust együttvéve. Itthon a korai felismerésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen egy apró változás is okozhat áttétet. De a megelőzésnek az is fontos része, hogy rendszeresen és megfelelően használjuk a naptejet. 

Naptejjel is lehet barnulni

Sokan azért sem szeretik magukat kenegetni, mert úgy gondolják, akkor egész nyáron vakítóan fehérek maradnak. Ez egy hatalmas tévhit, ugyanis rengeteg káros sugarat kiszűrnek, de azokat, amelyek a barnulást okozzák, azokat nem

A napégés megelőzhető, ha jó naptejet használsz

Nem mindegy persze, hogy mivel kenegeted magad. Rengeteg népi bölcsesség kering az interneten arról, hogyan is lehet megóvni a napfénytől a bőröd, de jó, ha utánanézel, melyik bukott meg a teszteken. Nem feltétlenül a legdrágább a legjobb, és az sem biztos, hogy az olcsó nem hatékony. Szóval érdemes egy pillantást vetni egy nem túl régi tesztre, és kikeresni azt, ami árban és minőségben is a legjobb. 

Nem baj, ha barna vagy, de ésszel napozz!

A bőrgyógyászok egy része szerint a napbarnított bőr nem szép látvány, mi több, egyenesen egy segélykiáltás a szervezetedtől. A Business Insidernek nyilatkozó egyik szakorvos azonban azt mondja, megérti, hogy az emberek szeretnek a szabadban lenni, és nincs is ezzel semmi baj, amíg ezt körültekintően csinálják. Főleg, mert az egészséges élethez elengedhetetlen a D-vitamin, ehhez pedig azért nagyban hozzásegít, ha napfény is ér minket.

Kétóránként érdemes újra bekenni magad

Mikor napozol, vagy egész nap az utcán rohangálsz, esetleg sportolsz a szabadban, akkor kétóránként kend újra magad! A szakemberek szerint ugyanis eddig kapsz teljes körű védelmet. John Zampella bőrgyógyász szerint ha például délelőtt 10 óra magasságában bekented magad egy 50-es faktorszámú krémmel, az délre még mindig biztosít valamennyi védelmet, de nagyjából annyit, mintha egy 10-es faktorszámú krém lenne rajtad. A bőrgyógyász azt javasolja, hogy 30-as faktorszám alatt rá se nézzünk krémekre, csak ha állandóan kenegetni akarjuk magunkat. És persze az is sokat számít, hogy milyen bőrtípusba tartozunk – járjunk annak is utána!

shutterstock 408644836
Shutterstock

Ne hagyd ki a füledet sem

Az emberek hajlamosak a vállukra és a karjukra koncentrálni, amikor napoznak, akkor bekenik a lábukat és a hátukat is, de néhány stratégiailag fontos helyet kihagynak. Még mindig sokan felejtik el, hogy az arc mellett a nyakukat is megfelelően védjék, arra pedig még ennél is kevesebben figyelnek, hogy a krémből a fülükre is jusson. Zampella a praxisa során sok olyan esetet látott, ahol pontosan emiatt indult el a rosszindulatú bőrelváltozás például a fül tetejéről. Arra is felhívja a figyelmet, hogy ne hagyjuk ki az arcuknál azt a részt sem, ahol a hajas fejbőr kezdődik, férfiak pedig még a kopasz fejüket is rendszeresen kenjék naptejjel!

Kényelmesebb a spray, de ne azt válaszd

A szakember szerint bár egyszerűbb használni a szórófejes naptejeket, mégis a klasszikus vonalat érdemes levenni a boltok polcairól, mert az takarékosabb. Már nem árban, hanem abban, hogy mikor spray-t használsz, a naptej jelentős része a tested helyett a levegőbe kerül, és nem is fed annyira egyenletesen, mintha te kennéd el szépen, vastagon a bőrödön. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek