Teszt: nem érdemes százezreket költened a mikróra

16 különböző márka összesen 50 mikrohullámú sütőjét – beépíthető és szabadon álló típusokat egyaránt – tesztelt le laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve. A szakemberek a vizsgálat során arra keresték a választ, hogy milyen hatékonysággal melegítenek, olvasztanak, grilleznek és sütnek, illetve úgy általában mennyire jól használhatók a készülékek.

Az összesített szempontok alapján a mikrók közül mindegyik 50 százalék fölötti eredménnyel végzett a TudatosVásárló.hu tesztjén, 20 készülék pedig 70-76 százalék között teljesített, de ennél magasabb értéket egyik sem ér el. Az élmezőnyben több nagy márka képviseltette magát, a legjobbak közé hagyományos mikró, mikró+grill és kombi termékek is bekerültek. Ezek ára pár tízezer forinttól a csillagos égig, 300 ezer forintnál magasabb összegig terjed. Máris mondjuk a részleteket.

Melegítésben egy olcsóbb mikró nyert

A mikrohullámú sütőket leginkább a fogyasztott étel kiolvasztására, főzésére és melegítésre használjuk. A készülékekkel szemben ezért alapvető elvárás, hogy egyenletesen melegítésék fel az ételt, vagyis ne legyenek benne túl forró vagy túl hideg részek. Ennek ellenére a kiolvasztás, melegítés és az egyenletes hőmérséklet vonatkozásában egyetlen termék sem kapott maximális pontszámot a 0-tól 5-ig terjedő sálán. A legkiemelkedőbb teljesítményt, legalább 4 pontot egy olcsóbbnak számító, 34 ezer forintért kapható Samsung mikró érte el a három szempont alapján, míg a berendezések közel fele közepes vagy jobb pontszámot szerzett.

shutterstock 694624951

A grillezésért/sütésért többet kell fizetned

Azoknál a készülékeknél, amelyek grillfunkcióval is rendelkeznek, azt is tesztelték, hogy mennyire egyenletesen sütik át, illetve pirítják meg a kenyeret, a csirkét, valamint a fagyasztott pizzát. A grill- és pizzafunkciókra egy termék sem gyűjtött be maximális pontszámot. A legszebb eredménnyel egy 56 ezer forintos Sharp készülék büszkélkedhetett, amely mindkét szempontból 4 pontot zsebelt be.

Mint kiderült, ha sütni is szeretnél a mikróval, még jobban a zsebedbe kell nyúlnod. A hagyományos sütők kiváltására alkalmas levegőkeringtetéses készülék ára többnyire 90 ezer forintnál kezdődik.

A teszt során a szakemberek süteményt készítettek a termékekkel. Ezen a téren a 16 kombikészülékből mindössze három szerzett 4 pontot, ezek közül kettő 90 ezer forintért, egy pedig 200 ezer forintért vásárolható meg. A maradék 13 legalább 3 pontot kapott. Jó hír, hogy kiemelkedően rosszul egyik sem teljesített. Az árak viszonylatában viszont elég nagy a szórás: a kombimodellek alsó hangon 56 ezer forintba kerülnek, de van olyan készülék is, amiért több mint 300 ezer forintot kérnek.

Szinte mindegyik biztonságos

A vizsgálat annak is utánajárt, hogy mennyire biztonságosak a termékek, vagyis működés közben okozhatnak-e áramütést, illetve mennyire melegedik át az ajtajuk és a tetejük. Az eredményt azt mutatja, hogy szinte az összes termék veszélytelennek tekinthető. Mindössze három készülék kapott alacsonyabb pontot amiatt, hogy tetejük túlzottan átmelegedett használat közben, a többi minden szempont alapján jól szerepelt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek