Mennyit keres egy magyar légiutas-kísérő?

Nem kapnak rossz pénzt, de a fizetésük attól is függ, hogy hány órát repülnek. Ha semennyit, akkor a minimálbérrel kell beérniük.

A légiutas-kísérők munkáját már szinte minden létező szemszögből kitárgyaltuk. Kiderült például, hogy a látszat ellenére kemények megdolgoznak a fizetésükért: kimerítő fizikai munkát végeznek, alig jut idejük az alvásra, idegrendszerük pedig folyamatos megterhelésnek van kitéve a renitens utasoknak hála. De anyagi szempontból vajon megéri nekik, hogy ekkora áldozatokat hoznak? A Pénzcentrum arra jutott, hogy a strapás életvitel ugyan kifizetődő, de messze nem annyira, mint ahogy azt sokan gondolják. Legalábbis hazai viszonylatokban.

Mennyi az annyi?

Arról, hogy pontosan mennyi a fizetés, nagyon kevés a nyilvános adat. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kereseti listáján semmiféle információ nincs erről, és a légitársaságok sem szívesen nyilatkoznak a témáról. A Wizz Air a Pénzcentrum kérdésére mindössze annyit árult el, hogy a terítésmentes képzésen, a kényelmes munkarenden és a remek karrierlehetőségen túl az ipari benchmarkok alapján versenyképes fizetést kínálnak munkatársainak. Csakhogy egy nem hivatalos forrás kikotyogta:

a Wizz Air légiutas-kísérőinek a kezdő fizetése nettó 200 ezer forint körül alakul, ezt azonban nagyban befolyásolja a repült órák száma, így akár a 250 ezres nettó is elérhető. Ha azonban nem repül, akkor csak a minimálbért kapja. Idővel persze emelkednek a fizetések, és a senior légiutas-kísérők 300-400 ezret is megkereshetnek.

Piaci források szerint a hazai piacon állítólag a Wizz Airnél keresnek a legjobban a légiutas-kísérők, ráadásul a cég dolgozói utazási lehetőségeket is biztosít a számukra – a kontinensen és azon túl is.

shutterstock 303577391

Kiből lehet légiutas-kísérő?

A Wizz Air felhívása szerint a jelöltekkel szemben viszonylag sokféle követelményt támasztanak. Az, hogy csinosnak mondanak és félálomban is képes vagy kipréselni magadból egy őszintének tűnő mosolyt, nem garantálja a sikert. Már azon is elbukhatsz, ha a sors az átlagnál alacsonyabb termettel áldott meg. Ahhoz, hogy esélyed legyen bekerülni a légitársasághoz, a következő feltételeknek kell megfelelned:

  • minimum 18 éves életkor
  • a nőknél legalább 165 centis, a férfiaknál 175 centis magasság a 210 centis magasság elérése lábujjhegyen állva (vélhetően azért, hogy hozzáférhess a kézipoggyászok rekeszeihez)
  • középiskolai végzettség
  • folyékony angol nyelvtudás szóban és írásban, illetve egy másik európai nyelv ismerete (román, bolgár, lengyel, magyar, litván, lett, szlovák, cseh, macedón, szerb, ukrán, grúz vagy bosnyák)
  • érvényes útlevél korlátozások nélkül
  • úszni tudás
  • a választott bázistól legfeljebb 60 perces távolságban lévő lakóhely (úgy készülj, hogy ezt az utat minden nap, bármilyen időpontban meg tudd tenni)

A fentieken kívül nem árthat némi ügyfélszolgálatos tapasztalat sem, mivel ez előnyt jelenthet. A feltűnő testékszerek, tetkók – amelyeket nem takarna el az egyenruha – viszont egyenesen kizáró oknak számítanak, ahogy a rossz látás is. Ha ugyanis a dioptriaméreted nagyobb, mint +4, vagy kisebb, mint -4, szinte biztos, hogy elbuknál az orvosi vizsgálaton.

Hogy zajlik a kiválasztás?

A felvételi folyamat során a légiutaskísérő-jelöltek képességeit kifejezetten erre szabott Assessment Center segítségével mérjük fel. A jelöltek bemutatkoznak, majd számos gyakorlaton vesznek részt, melyek során bizonyíthatják, hogy képesek megoldani a tipikus fedélzeti helyzeteket, illetve hogy képesek csapatban dolgozni. A gyakorlati rész után személyes interjú következik. A sikerest felvételt követően a légiutas-kísérők 6 hetes ingyenes képzésben részesülnek, mielőtt szolgálatba állnak

Pilótákat is keresnek

A cég jelenleg 900 pilótát alkalmaz, közülük több mint 200 magyar.  Bekerülni természetesen nem könnyű, a kiválasztási folyamat több körből áll. Minden jelentkezőnek rendelkeznie kell az Európai Repülésbiztonsági Hatóság (EASA) CPL engedélyével, azaz a kereskedelmi pilóta szakszolgálati engedéllyel és a légitársasági pilóta szakszolgálati engedéllyel. Ha ez stimmel, és a jelölt a légitársaság egyéb alapkövetelményeinek is megfelel, akkor egy 3 napos értékélésen tesztelik képességeit, majd egy tesztrepülés következik az Airbus repülőgép-szimulátorok egyikén.

A frissen képzett pilóták összesen 500 órát (ebbe a képzés is beleszámít) repülnek, mire készen állnak az önálló elsőtiszti munkára. Karrierjük innentől a repülési tapasztalatuk és további képzési teljesítményük szerint fejlődik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra