Erre figyelj, ha kanapét vásárolsz

Zanza!

Nem árt körültekintőnek lenni a megfelelő kanapé kiválasztásakor.

A kanapévásárlás elviselhetetlen könnyűsége

Vajon sikerült az ideális kanapét kiválasztanod? És nem fizettél túl sokat érte? Ha alaposak akarunk lenni, a bútorválasztás zavarba ejtő, akár ijesztő feladatnak is tűnhet. Sajnos a bútorgyártók sem mindig őszinték termékeik képességeit illetőleg, és gyakran túl is árazzák azokat.

shutterstock 514912501
Fotó: Shutterstock

Nem árt tehát egyértelműsíteni magunkban, mik azok a dolgok, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy igazán kényelmes, tartós bútordarabot tudjunk kiválasztani. A négy legfontosabb ilyen kategória a keret minősége, a rugórendszer, a párnázás, és a bútorszövet szabása. Mindezt szem előtt tartva, a következő dolgokra érdemes figyelni.

Keret és párnázás

A keményfából készült bútoroknál fontos rákérdezni, átestek-e mesterséges szárításon. A faanyagok nedvességtartalmának redukálása olyan bútordarabokat eredményez, amik jobban ellenállnak a páratartalom változásainak, nem fognak megrepedezni, megvetemedni, vagy elgyengülni.

16-id design-161201-A40A0662
Fotó: Szécsi István / Dívány

Egy kanapé esetén érdemes megvizsgálni az oldalsó, alsó ágydeszka szélességét. Ha 3.2 cm-nél vékonyabb a deszka, könnyen lehet, hogy nyikorogni fog, amikor egy-egy agresszívabb léptű embertársunk dübörög el mellette. A párnázás tekintetében általában igaz, hogy a súly a megbízhatóság jele, válasszuk a nehezebbet.

Szabászati szempontok

A huzatok minősége is fontos szempont. Nézzük meg, hogy szabályos-e a varrás, és hogy egyenesek-e a szélek. A mintás huzatok esetén ellenőrizzük le, hogy oldalt és elöl is megfelelően illeszkednek-e a minták. A drágább daraboktól elvárható, hogy az egész kanapét behálózza a minta, a hátsó rész se maradjon ki. A kanapé hátuljának közepén találnunk kell egy varrást.

A bőr minősége

Fontos, hogy odafigyeljünk az eladó által használt kifejezésekre. A „bőr jellegű”, vagy „bőrszerű” szavak hallatán biztosak lehetünk benne, hogy műbőr díványt próbálnak ránk sózni. Segíthet az is, ha leellenőrizzük a kanapé alját, ha nem egységes a festés, valószínűleg műbőrrel van dolgunk.

IMG 7055
Fotó: Rostás Bianka / Dívány

Kérdezzünk rá arra is, milyen minőségű bőrből készült az adott bútordarab. Az igazán magas árat többnyire csak a bőr legfelső rétegéből készült „top grain” bőrből készült kanapék érdemlik meg, az ennél rosszabb minőségű bőr könnyen megrepedezhet. Az ilyen felületeket nem árt időnként a megfelelő bőrápolószerrel lekezelni, és óvni a napsütéstől.

Fiókok és furnérozás

A fiókkal rendelkező bútorok esetében teszteljük le, nem dőlnek, lejtenek-e a fiókok. Érdemes azt is megnézni, milyen az egyes fiókok belső részének tapintása. A durvább felületű fiókokra mondjunk bátran nemet. A jobban megmunkált darabok gyakran rendelkeznek a fiókok között helyet kapó porfogó panelekkel is. A fiókok sarkát is vegyük szemügyre, nézzük meg, megfelelő-e a keményfa részeket borító furnérlemezek összeillesztése. 

Blogmustra