Szigeten higiénikusan enni = éhhalál?

Nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hívta fel a figyelmet arra, hogy mire kell figyelni, ha az ember fesztiválokon szeretne enni valamit. Első olvasatra arra jutottunk, hogy akkor marad az éhhalál, hiszen nincs az az Isten, hogy ezeknek akár csak a felét is betartsák a sátras gyrosárusok, maximum ha beslisszolunk a Costes kihelyezett éttermébe, és ott eszünk valamilyen luxusételt a pizzaszelet helyett. A nébihes jó tanácsokkal ellátva indultunk neki a Sziget fesztiválnak, hogy kiderítsük éhen fogunk-e halni vacsoraidőben. 

Alapvetően a Sziget európai mértékkel nézve is luxusfesztivál, és most nem az árakra gondolunk, hanem az infrastruktúrára. Például nagyon kevés olyan hasonló rendezvény van nyugaton, ahol ennyi helyen lehet kezet mosni, leülni és ahol ennyire odafigyelnek arra, hogy a "kajasorok" közelében folyamatosan takarítsák az asztalokat. Az árusok többsége is mindent megtesz annak érdekében, hogy a körülményekhez képest a lehető legprofibb módon bánjon az ételekkel. Hogy ez a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhető vagy az egyre tudatosabb fogyasztói magatartásnak, azt nem tudni, mindenesetre az biztos, hogy a Sziget egy hete alatt az árusok konyhája még így is különb mint néhány más vendéglátó hely az országban. 

Ezekre kellett odafigyelnünk

  • Mindig tiszta, rendezett árusnál vásároljunk, ahol az élelmiszert védik a szennyeződéstől, az időjárástól, a rovaroktól és állatoktól.
  • Vegyük szemügyre az eladót! Tiszta a ruhája? Ápoltak a kezei? A körme lakkozott? Nincs műkörme? Visel ékszereket? A haját elfedi, esetleg hátraköti? Nem dohányzik vagy étkezik munka közben? A NÉBIH szerint erre bizony mind oda kell figyelnünk, ha nem akarunk pórul járni.Ugyanilyen fontos, hogy a kiszolgáló ne nyúljon puszta kézzel az ételhez és külön kezelje azt a pénztől.
  • Csak olyan helyen vásároljunk, ahol az ételeket lefedve, védetten és kellő hőfokon tárolják. Kizárólag forrón tartott meleg ételt vagy hűtőben tárolt hideg ételt fogadjunk el. A frissen készült étel a legbiztonságosabb választás.
  • A tisztaság is fontos, ami igaz kell legyen a tányérra, a tálcára, a szalvétára, az evőeszközökre és a poharakra is. Ne tárolják az élelmiszereket közvetlenül a földön. Elvárás, hogy az árusító hely közelében hulladékgyűjtőt is kihelyezzenek.
  • Ugyancsak fontos a kínálat és az árak, valamint az árusító cég nevének és címének egyértelmű, jól látható kiírása.

Néhány dolgot figyelmen kívül hagytunk 

Amit már az elején elvetettünk a listából, azok az olyan betarthatatlan dolgok, mint hogy ne legyen az eladón ékszer, hiszen mindenki csuklóján ott virít a jegy, amit csak remélni lehet, hogy nem lóg bele mindennap az összes pizzaszószba, hiszen a mikroorganizmusok szívesen telepednek meg rajtuk. Azzal nem kellett foglalkoznunk, hogy ne pénzezzen, hiszen nincs készpénzmozgás a Szigeten, a kártyát pedig általában senki nem adja ki a kezéből, hanem egy érintéssel fizet. A tiszta ruha kérdést is próbáltuk kicsit megértően kezelni, hiszen ez mégiscsak egy szabadtéri fesztivál, ahol nincs lekövezve a konyha sem, illetve mi sem állítjuk, hogy makulátlanul megfeleltünk ennek az elvárásnak. 

Poros gyros és napon aszalt húsok

A többire viszont figyeltünk, és azt kell, hogy mondjuk, nagyon jól teljesíti a Nébih magas elvárásait a legtöbb ételárusító hely. Többségüknél teljesen alap feltétel, hogy csak gumikesztyűben nyúlnak az ételhez és szalvéta, valamint evőeszköz is biztosított. Sok a frissen készült étel és többségük tálalási hője is pont kellemes. Amibe bele tudnánk kötni, azok a pult szélén szabadon álló vagy éppen sülő húsok mindenféle védelem nélkül, vagy az olyan gyrosos megoldások, ahol a hús gyakorlatilag út pora mellett sül és ahol a gyrosba kerülő zöldségek is egész nap minden fajta takarás nélkül veszik fel a küzdelmet a legyekkel. A harmadik pedig a nagy gyűjtőserpenyőkben tárolt készételek, amikbe sorban állás közben bármilyen vicces kedvű szigetlakó belecsipegethet, hiszen simán hozzáfér. Az azonban már nem teljesen egyértelmű, hogy az ő keze vajon megfelel-e az alapvető higiéniai szabályoknak. Láttunk dohányozva zsíros grillt takarító eladót, és persze olyan helyekbe is belefutottunk, ahol a lányok inkább arra mentek rá, hogy jól nézzenek ki, ezért a hajukat nem kötötték össze, de hol van ez attól, mint mikor a Nébih vergődő egeret talál egy húsüzemben?

Honnan tudja, hol ehet?

A Szigeten azért alapvetően rend van az árusoknál és odafigyelnek arra, hogy betartsanak minden szabályt, persze azért ez különböző mértékben sikerül. Ha jót akar magának, akkor olyan helyet válasszon, ahol látja, hogy valahogyan próbálják védeni az ételeket az út porától, gumikesztyűt használnak az eladók. Nagyon tetszett nekünk például a Herz szendvicsezője, ott a szendvicseket zárható vitrines hűtőben tartották, a melegszendvicset pedig frissen készítik a gondosan hűtött alapanyagokból. A Gurunál sem kell attól félni, hogy ropog a fog alatt a por és desszertnek a fánkot ajánljuk, ők is nagyon odafigyeltek mindenre. Persze rajtuk kívül is bőven talál olyan vendéglátóegységeket, amik az alapvető szabályoknak megfelelnek. Vigyen magával extra zsebkendőket szalvéta gyanánt, kézfertőtlenítőt és nedves törlőkendőt, hogy legalább addig át tudja törölgetni a kezét étkezés előtt vagy után, amíg nem talál egy rendes kézmosót. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra