420 forintért juthat lakáshoz Liverpoolban

Nemcsak a szíciliai Gangi városában lehet ingyen ingatlanhoz jutni, mivel nemrég Liverpool városának vezetősége is úgy döntött, hogy egy jelképes, egy fontos (kb.418 forint) összegért piacra bocsát néhány házat a közel 470 ezer lakosú város Wavertree és Picton negyedében – írja a Metro.co.uk a város polgármesterének merész lépéséről. A város vezetője, Joe Anderson ugyanis már 2010-es megválasztása óta azon dolgozik, hogy megoldja az üresen álló ingatlanok körüli problémákat.

Ilyen házakra lehet lecsapni Liverpoolban.
Ilyen házakra lehet lecsapni Liverpoolban.LCC

A külvárosban található, elhagyott épületek annak ellenére jelentenek kihívást a kikötővárosnak, hogy Liverpool központja nemrég esett át egy költséges rehabilitáción, 2008-ban pedig Európa Kulturális Fővárosának választották. Arról nem is beszélve, hogy ez a szülővárosa a Beatlesnek és két nemzetközileg is elismert fociklubnak, a Liverpool FC-nek illetve az Evertonnak.

A város vezetősége 2013-ban kísérleti jelleggel már indított egy hasonló programot, amelynek keretébenToxteth és Edge Hill környékeken kínáltak fel húsz ingatlant az érdeklődőknek. Ezzel a húzással elsősorban a gyors profitra hajtó ingatlanspekulánsokat szerették volna kizárni. Így persze a mostani akcióban is meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak ahhoz, hogy ilyen olcsó ingatlan tulajdonosa lehessen. Az esélyes jelentkezőnek többek között Liverpoolban kell élnie, valamint bejelentett munkahellyel is rendelkeznie, mindamellett a nevén nem lehet másik ingatlan. Igazolnia kell, hogy rendelkezik a felújításhoz szükséges 35 ezer fonttal (kb. 14.6 millió forint), valamint vállalja, hogy egy éven belül el is végzi azt, majd legalább öt évig nem is hagyja el az ölébe hullt lakást.

Sok melót igényel a felújítás.
Sok melót igényel a felújítás.LCC

A szürreálisan megnőtt lakásáraknak, valamint a hitelválságnak köszönhetően még ezekkel a szigorú feltételekkel együtt is több ezren jelentkeztek a mentőövnek is betudható projektre, amitől a szóban forgó városrészek gazdasági fellendülését is várják a jövőben. Pedig szép kihívás lesz a rekonstrukció ezekben a házakban: a körülbelül 10-15 éve üresen álló épületekbe sem az áram, sem pedig víz nincsen bevezetve. 

„Néhányan elálltak a tervtől, mikor szembesültek azzal, hogy milyen költséges és időigényes munkáról is van szó. Az első sikeres pályázók esetében hihetetlen élmény volt egy évvel később visszatérni a helyszínre és látni azt, hogy a fiatal család milyen gyönyörű otthont varázsolt a teljesen lepusztult és elhanyagolt épületből” – mondja a polgármester, aki szerint a legtöbb házban szükség van legalább egy új konyhára és fürdőszobára, de sokszor a padlót és a mennyezetet is fel kell újítani. A lakásigénylők sorsáról október végén döntött az önkormányzat, aki a lepukkant városrész rehabilitálása mellett további 5000 új otthont kíván teremteni a közeljövőben. A projektről ide kattintva tudhat meg többet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek