553 millió forintért megveheti Marcel Breuer kísérleti házát

Valószínűleg Al Capone chicagói házánál előbb akad vevője annak a négy hektáros ingatlanon található családi háznak, amit a világhírű magyar építész és formatervező, Marcel Breuer tervezett Philip Johnson megbízásából 1949-ben. A MoMa gyűjteményének részét képező, Lauck House néven ismert 353 négyzetméteres princetoni mintaház jelenleg egy építész házaspár tulajdonában van, akik 2008-ban vásárolták meg az ingatlant, mellyel vállalták az épület teljes restaurálását és konzerválását is – írja a curbed.com. A Breuer-féle újításokat és speciális tetőszerkezetet bemutató házban kilenc szoba, négy hálószoba, négy fürdőszoba, egy stúdió, egy dolgozó szoba, egy nappali, egy konyha és egy kétautós férőhelyű garázs található.

A New Jersey államban található ház a MoMA „House in the Museum Garden” sorozatának részeként, az új, amerikai külvárosi életérzést kívánta szemléltetni, aminek egyik célja volt, hogy szakítson a hagyományos, Cape Cod-i stílusú családi házakkal és egy modern alternatívaként szolgáljon a kertvárosba vágyó családoknak. A pécsi születésű építész egyébként a sorozat első tagjaként tervezte a házat, melyet most 2 millió dollárért (körülbelül 353 millió forint) árulnak az architectureforsale.com oldalán.

Egyébként nem ez az egyetlen Breuer által tervezett MoMA ház, az építész 1949-ben a New York államban található Pocantico Hills nevű birtokra is tervezett egy családi házat, ami jelenleg a Rockefeller Brothers Fund tulajdonában van, és az alapítvány által támogatott művészeknek ad otthont. A csővázas Vassily-székéről is ismert Breuer a húszas években a bécsi Művészeti Akadémián tanult szobrászatot, majd végül Walter Gropius építésztanítványa lett Weimarban. 1925-1928 a Bauhaus mestere volt Dessauban, ahol számos bútor tervet, épület és konyhaberendezést valamint modulrendszerbe foglalható szekrényelemet készített. A Bauhaus elhagyása után két évig Londonban élt, ahol az Isokon cég megrendelésére készítette világhírűvé vált rétegelt lemezbútorait.

Breuer 1937-ben a Harvard Egyetemen tanított építészetet, majd Gropiusszal dolgozott a Massachusetts állambeli Cambridgeben. A két tervező munkássága nagy hatással volt a huszadik század második felének építészetére szinte az Egyesült Államok egész területén. – írja a wikipedia.org Marcel Breuerről, akinek nevéhez fűződik többek között az UNESCO párizsi székháza, a Szent János apátság a minnesotai Collegevilleben, az IBM Kutatóközpont a franciaországi La Guadeban, a Whitney Museum of American Art New Yorkban valamint az Amerikai Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium épülete Washingtonban.

 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek