Egri kistermelő pestója okozhatott botulizmust

Vizsgálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy egri kistermelő termékeit, erős ugyanis a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botulizmusban (azaz ún. kolbászmérgezésben, mely halálos is lehet) négyen is, földrajzilag különböző helyszíneken, írja honlapján a Nébih. A vizsgálat idejére a NÉBIH azt kéri a lakosságtól, hogy ne vásároljanak a gourmand company márkajelzésű termékekből. 

A kistermelő készítményei (mint a szarvasgombás pesto, a humusz, különböző szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) kis üvegekben „guormand company”márkajelzéssel, Keksz Zsolt nevével jelzetten, bio piacokon, delikátesz boltokban, bio üzletekben, fesztiválokon, vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba. Az egyik beteg egy fesztiválon vásárolta. A NÉBIH az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat folytat, a Heves megyei élelmiszerlánc felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette és kötelezte a termékeinek visszagyűjtésére.

A hivatal azt kéri, ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt, vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, vigye magával, és lehetőleg tegyen bejelentést a NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80-263-244).

A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsere terméke, toxinja okozza. A baktérium ezt, a legerősebb ismert szerves mérget rosszul hőkezelt vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben (húsok, kolbászok, sonkánk, zöldségkonzervek,) termeli, amelyből már 1 mg halálos. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktérium-méreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel, majd ezeket a tüneteket napok múlva követik a jellemzőbb, idegrendszeri tünetek, mint a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás, a kezdeti hasmenést felválthatja székrekedés, előfordulhat émelygés, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár.

A történtekre a kistermelő a gourmand company Facebook-oldalán reagált. „Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy cégünk és termékeink neve is felmerült egy élelmiszermérgezéssel kapcsolatban. Nagyon sajnáljuk, hogy valaki veszélybe- és kórházba került, de bízunk abban, hogy nem a mi termékünk által! Egyenlőre nem zárult le a vizsgálat (folyamatban van), csak a gyanúja merült fel, hogy esetleg mi is érintettek vagyunk az ügyben. Mivel a mi termékeinket is fogyasztotta a beteg, ezért vizsgálnak meg minket is – mint ahogy más gyártót is. Eddig őstermelőként is szigorúbb sztenderdeket tartottunk be, mint az előírt és épp most szeretnénk egy új (HACCP-s) üzemet megnyitni. Tehát fontosnak tartottuk és tartjuk is a magas szintű élelmiszerhigiénia betartását! Feltételezzük, hogy a beteg más terméktől betegedett meg" – írják.

Kifejtik, ők két órán keresztül, 100°C felett hőkezelik a terméket, így ha a baktérium bele is kerül a termékbe, ezzel a módszerrel garantáltan elpusztul. Megjegyzik azt is, hogy sem az üzemben, sem a magánéletben nem használnak és fogyasztanak húst, ami azért lényeges, mert Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza. „Mi 2009 óta gyártunk szarvasgombás termékeket (5 éve szarvasgombás pesztót), de eddig még nem volt panasz a termékeinkre vonatkozóan, egyetlen vásárlónk sem lett rosszul, semelyik terméktől.. Bízunk az ártatlanságunkban, de ameddig a vizsgálat tart, kérjük a vásárlóinkat, hogy ne fogyasszák a termékeinket! A botulizmus klasszikus tünetei 36 órán belül jelentkeznek" – áll a Facebook-oldalukon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra