Kíváncsi voltam, hogy egy leszbikus lány hogyan képzeli el az ideális világot, amelyről én is szeretek ábrándozni, és azt hittem, ilyeneket mond majd: egyenlőség, elfogadás – ehelyett (pontosabban ezek mellett) sokkal konkrétabban fogalmazott.

Gergely Verával, a Labrisz Egyesület egyik ügyvivőjével beszélgettem.

leszbikus-szoveg-javitott


– Ironikusan mondom, de örülnöm kell, hogy lányként lettem meleg – kezdte Vera. – Kérdezd csak meg férfi ismerőseidet, mi a véleményük a „két jó csaj” felállásról! Garantáltan lesz olyan, aki a nyálát csorgatja. Emiatt (is?) –  bár elég esetlen szó, de – szerencsésebb a két nőies nő párosítás, mert nem kapnak annyi beszólást, megvetést, mintha férfiak vagy férfias nők lennének.

 

A butch és a femme

A két kifejezést a leszbikus szubkultúra használja: előbbi maszkulin karakterű leszbikus, aki általában rövid hajú, nem sminkeli magát, míg a femme nőies kinézetű leszbikust takar. Manapság már nem általános ez a fajta felosztás, már csak azért sem, mert ezzel épp az lenne demonstrálva, hogy egy „nő-nő” párkapcsolatban is fennáll a férfi-nő felosztás. Holott a leszbikusság éppen nem erről szól. Mindazonáltal igenis vannak fiúsabb leszbikusok – mint ahogy egyébként mindannyian ismerünk fiús külsejű heteroszexuális nőt.

leszbikusÉs tegyük hozzá: a férfiak reakciója a két jó csaj látványától sem feltétlenül elismerés.

– Ha egy pasi beszól, hogy „lányok, folytassátok!”, akár csak azért, mert kézen fogva sétálunk vagy megcsókoljuk egymást, az kifejezetten megalázó –  mondja Vera.

„Egy ideális világban nem csak otthon vagy meleg szórakozóhelyen merném elengedni magam, és felvállalni, hogy nőt szeretek.”

A kifejezetten melegeknek szóló helyek mellett léteznek melegbarát – vagy legalábbis annak titulált – apartmanok, szórakozóhelyek. Vera szerint ezek ismérve (kéne, hogy legyen), hogy a melegek ugyanazt megtehetik, amit a heterók, és a tulajdonoson kívül a vendégek sem nézik ki őket ezért. Az egyik programfüzet egyébként külön logóval jelzi ezt, bár tény, hogy elég furán venné ki magát, ha egy szórakozóhely „nem melegbarátnak” vallaná magát.

 

Ki leszbikus?

– A fiatalok között tényleg trendi a másság?
– Ez egy marhaság! Ki akarna meleg lenni, amikor ez – nagyobb részben – szívás? A kamaszok próbálkoznak, felfedezik a szexualitásukat, belekóstolnak ebbe-abba. Nekem például fogalmam sem volt a homoszexualitásról, pedig felvilágosult környezetben éltem, fővárosi iskolába jártam. Húszévesen ismertem meg először valakit, aki nyíltan vállalta, hogy meleg. Én még akkor nem tudtam ezt magamról, fiúval jártam. Aztán lánnyal. Majd megint fiúval. Most egy lánnyal élek. Lehet, hogy ha korábban látok-hallok erről, előbb kezd motoszkálni bennem a gondolat, a tudat, hogy nem biztos, hogy hetero vagyok. A szexuális orientáció változhat.

– Akkor ki leszbikus? – kérdezem.
– Aki annak vallja magát! – válaszolja.

„Egy ideális világban a fiatalokat már az iskolában felvilágosítanák arról, hogy létezik más út is. És ami szintén fontos: egy ideális világban egy ilyen ismertterjesztést senki nem támadna azzal, hogy ez a homoszexualitás reklámozása, a fiatalság megrontása.”

A Labrisz Egyesület Melegség és Megismerés Programját számtalanszor támadták már, pedig nem szexuális felvilágosításról van szó. A cél, hogy információkat adjanak a szexuális kisebbségekről, és ezzel segítsenek eloszlatni az előítéleteket.

 

Heterónak igen, melegnek nem

– A családom, a baráti társaságom elfogad, ahogy azok a munkatársaim is, akik tudják ezt rólam. Szerencsés vagyok. De nem egyszerű a helyzetünk – számos jogi hátránnyal találkozunk nap mint nap. Többek között ezért is vagyok aktivista, mert van még hova előrelépni. A regisztrált élettársi kapcsolat nagyon jó dolog, és tény, hogy a diszkrimináció területén is hoztak minket védő jogszabályokat, más kérdés, hogy a való életben ezeket betartják-e… Valóban nem rúgtak még ki senkit pusztán azért, mert meleg? Dehogynem. Hiába a törvény, ha a melegek nem mernek pereskedni, mert nincsenek tisztában a jogaikkal, és/vagy fel sem merik vállalni magukat – félve a következményektől.

„Egy ideális világban a párom nevére vehetné közös gyermekünket (akár én szültem, akár állami gondozásból vettük magunkhoz), így nem lenne kétség afelől, kit illet a szülői jog, ha esetleg meghalnék. Egy ideális világban otthon maradhatna gyesen, megkapná azokat a kedvezményeket, amelyek egy hetero párnak automatikusan járnak.”

 

Coming out? Nem probléma!

Legalábbis Vera szerint egy ideális világban nem lenne az. Most azonban a melegek többségének nap mint nap, minden egyes szituációban döntenie kell arról, hogy felvállalja-e magát. Egyelőre még csak az a természetes, a hétköznapi, ha valaki hetero, és fel sem merül, hogy a „barátnő” kifejezés szerelmet takar.
A melegek egyébként nem szeretik, nem is használják egymás között a „más” szót. Vera azt mondja, ez pontosan azt fejezi ki, hogy van a normális, és van az attól eltérő, a más.

– Mi sem vagyunk egységes közösség, leszbikus és leszbikus között is van különbség akár habitusra, munkakörre, származásra vagy épp hajszínre nézve. A leszbikusság egy összekötő elem, de nekünk is többes identitásunk van. Én például elsősorban ember vagyok, aztán magyar, nő, aktivista… És csak sokadik a sorban, hogy egyébként a lányokat szeretem.

„Egy ideális világban megszokott, ha valaki a saját neméhez vonzódik. Jó lenne, ha nem kéne állandóan azt fontolgatnom, hogy fel merjem-e vállalni, nem hetero vagyok…”

 

Ha ez bejött, nézz rá ezekre is:

Egy melegbuliban ismerkedtünk meg – tudom jól, első pillantásra belém zúgott, egész este a fenekemet simogatta, és magabiztosabban nyomult, mint bármelyik pasim. | Leszbikus a barátnőm

Vajon, ha egy létező genetikai vizsgálatkor kiderülne, hogy születendő gyermeked meleg lesz, világra hoznád-e? Elhinnéd-e? Gondolkodnál-e egy pillanatig is? | Ha tudnád, hogy meleg lesz, megszülnéd?


hot-left

Kattints ide, ha a Dívány HOT! gyűjtőjére mennél további, témába vágó cikkekért!

Mustra