Hétköznapi fetisizmus: a lábak imádata

A lábfetisizmus egyike azon fétiseknek, amelyek mára elfogadottá váltak. Sem a pszichológusok, sem a közvélemény nem tartja szexuális zavarnak, legfeljebb furcsaságnak.

labfetisA lábak iránti vonzalom korántsem új keletű, hiszen már a Káma Szútra is nagy hangsúlyt fektetett rá, Kínában pedig a X. századtól az abszolút nőiesség jelképe volt ez a végtag. Egy érzéki harisnyába bújtatott láb és egy szexi cipő - bár néhány kiegészítőnek köszönhetően igen erotikus élményekben is részünk lehet, ettől még nem leszünk lábfetisiszták. Ugyanakkor a testrész kiemelt szerepe a szexualitásban egyáltalán nem véletlen. Régóta tudjuk - hiszen már a Káma Szútra is említi - hogy a lábfej egyike a legérzékenyebb erogén zónáknak; csak a talpakon több mint hetvenezer idegvégződés található. Dédanyáink idejében a legnagyobb ledérségnek számított egy felelőtlenül szabadon hagyott boka, a térd kivillantása pedig felért egy „keringőre" való felhívással, míg a középkori Kínában a nőket egyenesen megnyomorították, hogy apró, alig tíz centis lábfejükkel felkeltsék a férfiak figyelmét.

Láb-beli élvezet

Az értelmező szótár megfogalmazása szerint a lábfetisisztát felizgathatja a láb és a lábujjak látványa, tapintása, szaga, a lábfejek, lábujjak, nyalogatása, csókolgatása, csiklandozása, vagy az, ha mindezeket egy másik ember teszi az ő lábával. Némely lábfetisisztát könnyen eljuttat az orgazmusig, ha partnere a lábfejével masszírozza a nemi szervét. A fetisiszta hasonlóan reagál a lábfejre, mint az átlagember a nemi szervek látványára. Sokan a meztelen lábat kedvelik, mások viszont szeretik különböző cipőkbe, zoknikba vagy harisnyákba öltöztetni imádatuk tárgyát. Hasonló irányzat a cipőfétis (retifizmus) is, itt nem a láb a lényeg, hanem a minél extravagánsabb, szexisebb lábbeli. Egy lábfetisiszta nő és férfi is lehet, tehát a szőrös férfilábfejet is övezheti szexuális nimbusz.

Cameron Kippen, az USA-beli Curtin University munkatársa szerint az erotikus szimbolizmus
leggyakoribb formája a lábfetisizmus. Bár a lábnak évszázadok óta különleges erotikus töltést
tulajdonítanak, még senki nem tudja, mi játszik szerepet a fetisizmus kifejlődésében. Annyi azonban bizonyos, hogy mind a láb illata, mind a tapintása kulcsfontosságú.

Kegyetlen szépség

Freud a kínai lábkötözést is lábfetisizmusnak tartotta. Ez az európai gondolkodás számára szinte felfoghatatlan hagyomány egy évezreden át kitartott Kínában. A X. században jött divatba, és körülbelül mostanra halt ki az utolsó generáció, amely élete végéig törpelábakon tipegett. 1911-ben a Kínai Köztársaság kormánya tiltotta be az embertelen eljárást.

bind

A lábtöpörítés szokása állítólag úgy terjedt el, hogy egy császári ágyasnak egyszer összekötözött lábbal kellett táncolnia. A hölgy követőire azonban sokkal keményebb megpróbáltatások vártak: a XII. században a kislányok lábfejét már olyan fiatal korukban kezdték el kötözni, és olyan szorosra, hogy képtelenek voltak a táncra, sőt, már maga a járás is nehézségeket okozott nekik. A kislányok lábujjait hároméves korukban a nagylábujj kivételével eltörték, hogy a meglágyult lábfejet kedvükre formálhassák szoros szalagokkal, és megakadályozhassák annak további növekedését. Az volt a legérzékibb nő, akinek a legpirinyóbb topánka is ráfért a lábára, az eszményi lábfejhossz pedig mindössze 10 centiméter volt, amibe belegondolni is borzasztó!

Híres lábasok

A lábak imádata tehát egyáltalán nem új keletű, és talán pont több évszázados múltjának köszönhetően vált mára elfogadottá. Sőt, olyannyira elhatárolódott a szexuális zavaroktól és perverzióktól, hogy mára lassan divat lesz lábfetisisztának lenni. Az egyik leghíresebb lábfetisisztának tartott Quentin Tarantino Tyra Banks műsorában vallotta be, hogy különös vonzalmat érez a női lábak iránt, igaz, a fetisiszta megnevezés ellen már tiltakozott. Uma Thurman és Diane Kruger azonban nem így gondolja: a két színésznő szerint ugyanis a rendező minden lehetőséget megragadott arra, hogy a lábaikat filmezze, amit a Kill Billben és a Becstelen Brigantykban is láthatunk.uma Pamela Anderson volt férje és két gyermekének apja, Tommy Lee többször is mesélt arról, milyen intenzíven érdekli őt más emberek lába. A furcsa vonzalom egyébként nála gyermekkori élményekből fakad, akkoriban ugyanis gyakran masszírozta rajongott édesanyja lábát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra