Tényleg a nők az egészségtudatosabbak?

Egészen jól tartja magát a hit, hogy a férfiak és nők közül a nők azok, akik egészségtudatosabbak. Szigorúan hordják betegrendelésre a gyereket, adagolják a vitamint, gyümölcsöt, zöldséget, noszogatják a férjüket, fiúkat, apjukat, hogy ha „itt fáj, meg ott rossz”, akkor menjenek orvoshoz. A Budai Egészségközpont prémium szűrővizsgálatainak statisztikái azonban azt mutatják, hogy kevesebb nő veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat, mint férfi.

BEK

A magánegészségügyi intézmény elmúlt két évi adatai szerint 2017-ben a prémium szűrűvizsgálatokon részt vevő páciensek csupán 31 százaléka volt nő és ez az arány 2018-ban is csak 35 százalékra nőtt. Az idei adatok eddig nem mutatnak változást, ugyanis 2019 január és március között a szűrővizsgálatokon részt vevők továbbra is csak alig harmada nő. „Az adat érthető, ha egy kicsit a számok mögé nézünk. Az otthoni és a gyermekneveléssel járó feladatok jelentős része a nőkre hárul, miközben aktívan részt vesznek a család eltartásában is. Ráadásul ezek mellett kevés idejük és energiájuk jut a rendszeres mozgásra, vagy az egészséges táplálkozása. Ez nem jelenti azt, hogy a nők ne lennének egészségtudatosak, inkább arról van szó, hogy magukra kevésbé figyelnek, kevesebb időt szánnak, mint a szeretteikre” – értékeli a statisztikát dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója, foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

Mire panaszkodik a tipikus női beteg?

A hölgyek életmódjából fakadóan két betegségtípus a jellemző, ezek a mozgásszervi és emésztési panaszok. Az intézményünkben elvégzett vizsgálatok diagnózisának 90%-ában a mozgásszegény életmódból adódó csont- és izombetegséget, 84%-ában pedig az emésztési szervrendszer megbetegedését azonosítják. Utóbbi tipikus példái az epekő, a reflux vagy a laktózérzékenység. A túlsúly szintén okozhat emésztési betegségeket, de ez a felelős az anyagcsere eltérések (mint a magas koleszterin, húgysav vagy cukorbetegség), a visszér és az aranyér kialakulásáért is. A vizsgálatok szerint gyakori a női cipők okozta lúdtalp és az egyoldalú testtartás – hol ülő, hol álló munka – okozta gerincpanaszok. Végül pedig a menstruáció következtében fellépő vérszegénység is, amely gyakran tovább romlik gyermekvállalás után, amikor nincs idő a rendszeres vérkép ellenőrzésre.

noi szures

Mit tegyen a nő, ha nő?

„Figyeljen oda az életmódjára, és járjon szűrővizsgálatokra! Ma már szinte nincs olyan betegség, aminek az esetében ne lenne igaz a megelőzés fontossága” – hangsúlyozza dr. Nagy Judit.

Talán furcsának tűnik, de már egy e-mail értesítéssel is annyi minden megelőzhető. A magánegészségügyi intézmények értesítenek, ha időszerűek az éves szűrővizsgálatok, így nem felejtődik el tüdőszűrés, a mammográfia és a nőgyógyászati cytológia sem. A Budai Egészségközpontban például egy délelőtt alatt megtörténik a legfontosabb betegségekre történő állapotfelmérés, a családi és egyéni kockázatok felmérése alapján javasolt rendszeres ellenőrző vizsgálatok, valamint helyet kapnak, vagy szervezésre kerülnek a már kialakult gondozandó eltérésekhez, megbetegedésekhez szükséges követéses vizsgálatok is. Ráadásul minden eredmény egy számítógépes rendszerben hozzáférhető, archivált és ellenőrizhető, azaz évek múltán is visszakereshetők a páciens korábbi felvételei és leletei egy szükséges összehasonlításhoz.

Dr. Nagy Judit szerint „több, mint 10 éve regisztráljuk például a daganatos megbetegedés gyanúkat és követjük pácienseink sorsát, így számos olyan hölgy tér hozzánk évről-évre vissza, akik nekünk köszönhetik a gyógyulásukat daganatos megbetegedésből.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek