Így készítheted el tökéletesen a húsvéti ételeket

GettyImages-1364800002

Igen, tudjuk, hogy a tökéletes nem létezik, de azért léteznek olyan gasztrotrükkök, amelyek bevetése után élvezettel szeletelheted a szaftos húsvéti sonkát anélkül, hogy az darabokra hullna szét, és garantáltan finom lesz a fonott kalácsod is.

A húsvét szinte elképzelhetetlen a hagyományos finomságok nélkül, és persze az sem mindegy, hogyan sikerülnek az ünnepi asztalra szánt ételek. Hacsak nem vendégként kóstolgatod a húsvéti fogásokat, vagy nem tudod le leleményesen ételrendeléssel a lakomázást, akkor bizonyára neked is jól fog jönni az a néhány tipp, amit összegyűjtöttünk a nagy sütés-főzéshez.

A sonka, amit bátran felszeletelhetsz

Már a sonkavásárlásnak is illik megadni a módját, hiszen – hacsak nem vegetáriánus a család – a sonka elmaradhatatlan „kelléke” a húsvéti asztalnak. Természetesen be lehet szerezni füstölt, sőt előre megfőzött sonkát is bármelyik élelmiszerüzletben, de nagyobb a valószínűsége, hogy itt nem hagyományosan tartósított húsba botlunk, ami már teljesen más feldolgozási módot igényel – az ízélményről nem is beszélve. A legjobb, ha a kedvenc hentesünktől szerezzük be, így garantált a minőség. Választhatunk sertéscombot, tarját, csülköt, de akár pulykában is gondolkodhatunk, ha az egészségesebb alternatíva a vonzóbb.

Érdemes hagyományos módszerrel tartósított sonkát választani az ünnepekre
Érdemes hagyományos módszerrel tartósított sonkát választani az ünnepekrestphillips / Getty Images Hungary

Ha a füstöléssel és sózással, azaz hagyományos módon tartósított sonkára esik a választásunk, 3 dologra kell figyelni:

  • Mielőtt főzni kezdjük, áztassuk be egy nagy tál hideg vízbe. Általában 1-2 órát szoktak javasolni, de nyugodtan maradhat akár egész éjszakára is, így reggel megspórolhatjuk az áztatás idejét, és azonnal feltehetjük a tűzre, immár új, tiszta vízben.
  • Tekintsünk úgy a sonkafőzésre, mintha csak húslevest készítenénk: legalább 5 órán keresztül főzzük lassú tűzön!
  • Miután megfőtt a sonkánk, hagyjuk kihűlni a főzőlében; ez a titka ugyanis a szépen szeletelhető sonkának. 

+ Tipp: Ha csülökből készítjük a sonkánkat, létezik egy zseniális módja a tálalásnak. A megfőtt csülköt kicsontozzuk, és bőröstül apró darabokra vagdaljuk; mehetnek hozzá a főzőlében megfőtt fokhagymagerezdek is. Keverés után kiterített frissen tartó fóliára kanalazzuk, majd szorosan feltekerjük, hogy hengerformát kapjunk. A fóliát a henger két végén megcsomózzuk, és mehet a hűtőbe pár órára. A megdermedt csülökvagdalt már szépen szeletelhető.

Húsvétisonka-receptet itt találsz.

A húsvéti kalácsot hímes tojással is feldobhatjuk
A húsvéti kalácsot hímes tojással is feldobhatjukRawf8 / Getty Images Hungary

A foszlós, puha kalács titka

A kalács évszázadok óta ünnepi tésztaételnek számít; a kelt tészta a kenyér különleges változataként kerül az asztalokra. Ezért sem furcsa, hogy húsvétkor a sós sonka mellé a kissé édeskés ízű kalács dukál. Sokan megijednek a kelt tészta készítésétől, mert macerásnak tartják. Holott – ahogy a sonka esetében is – apróságokon múlik a siker.

  • Ha az élesztő nem fut fel, nem kel meg a kalács sem. Érdemes biztosra menni, és friss élesztőt vásárolni a por helyett. Kb. 1 dl tejbe tegyünk 1 teáskanál cukrot, majd langyosítsuk meg a tejet. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Nagyon fontos, hogy a tej maximum langyos, és ne meleg legyen! Ellenkező esetben a meleg folyadék megöli az élesztőben található baktériumokat, az élesztő nem fut fel, és elbúcsúzhatunk a kelt tésztától.
  • A dagasztáson is sok múlik: ma már akár a kézi mixer dagasztókanalával is levegősre dagasztható a tésztánk, nem kell kézzel kidolgozni. Mindkét esetben addig kell folytatni a dagasztást, amíg a tészta szép nagy hólyagokat vet (mintha buborékok képződnének a tésztában, amelyek aztán kipukkadnak).
  • A recepthez ajánlott kelesztési időt mindig tartsuk be – a kalácsunkat veszélyeztetjük, ha túl meleg helyre tesszük a tésztát. Ideális, ha hűtőtest mellé, tiszta konyharuhával letakart tálban egy székre helyezzük. 

+ Tipp: Készítsünk hímes tojásos kalácskoszorút! A már sütőformában lévő kalácsba nyomkodjunk félig, óvatosan tojásformájúra gyúrt alufóliadarabokat, és így süssük meg a kalácsot. Miután a kalács elkészült, helyettesítsük a fóliatojásokat igazi színes főtt tojásokkal. A tojásokat érdemes természetes anyagokkal színezni. A vöröshagyma + lila hagyma héjától piros, a csalánlevéltől vagy a spenóttól világoszöld, a kurkumától pedig sárga lesz a tojás. Annyi a dolgod, hogy a festőanyagokat felfőzöd ecetes vízben, a főtt tojásokat pedig ezekben áztatod egy éjszakán át.

Fonottkalács-receptet itt találsz

A kaszinótojás elkészítésénél sok múlik a tojásfőzésen
A kaszinótojás elkészítésénél sok múlik a tojásfőzésenQ77photo / Getty Images Hungary

A kaszinótojásnak húsvétkor is az asztalon a helye 

A kaszinótojás egy viszonylag könnyen elkészíthető étel, viszont nagy szerep jut a tálalásnak. Ront az összhatáson, ha a tojásnak a sárgája nem elég szép sárga, vagy ha a fehérje beszakadt, esetleg túl vékony, de persze sok múlik a töltelék állagán és a franciasalátába kerülő zöldségeken is. De nem akarunk elijeszteni ezzel a felsorolással a kaszinótojás-készítéstől, inkább megmutatjuk, hogyan lehet megelőzni a fenti hibákat.

  • A tojássárgája-főzés után zöldes peremet kaphat, ami nem túl étvágygerjesztő. Mindez egy természetes kémiai reakció eredménye, ha a tojás túl sokáig fő. Nincs is más dolgod, ha szép tojássárgájával szeretnél dolgozni, mint hogy forrástól számított 10 percig főzöd a tojásokat.
  • A szép fehérjéhez fontos, hogy szobahőmérsékletű tojás kerüljön a már meleg, de még nem lobogó vízbe. A főzővízbe tehetünk egy kis ecetet és sót is, hogy megakadályozzuk a tojáshéj repedését.
  • Ha letelt a 10 perc, azonnal tegyük hideg vízbe a tojásokat, hogy leállítsuk a főzési folyamatot. A teljesen kihűlt tojást könnyebb megtisztítani, így szép lesz a fehérje a kaszinótojás tálalásakor.
  • Akkor lesz igazán finom a franciasaláta, ha nem főzzük teljesen puhára a zöldségkeveréket. Hiszen nem finomfőzelék készül, hanem finom saláta. Amikor a borsó megpuhult, a többi zöldség is rendben lesz.

+ Tipp: A franciasaláta frissességét és ízét fokozhatjuk, ha almát is kockázunk a zöldségekhez. Igazi jóleső meglepetés lesz ráharapni egy-egy édesen savanykás gyümölcsdarabra.

Kaszinótojás-receptet itt találsz.

Jó ünnepi készülődést és kellemes ünnepeket kívánunk!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek