Amellett, hogy nagyon egészséges, rendkívül sokoldalúan felhasználható: nem mindennapi süteményeket készíthetsz vele, remekül kiegészít nehezebb húsos ételeket, fehér húsokkal is működik és a penészes sajtok természetes jóbarátja. Sőt, létezik körte sajt is és valai, amit az angolszász nyelvterületen pear butter-nek, azaz körte vajnak neveznek – ezekről külön cikkben beszámolunk. A körteszezon már júniusban elkezdődik és egész télig tart, több fajtával is találkozhatsz ilyenkor is a piacon vagy a zöldségesnél, csak ki kell választanod a számodra legkedvesebbet.
Visszafelé haladunk, desszerttel kezdjük a körtés receptek sorát. A clafoutis francia édesség, amivel leginkább nyár elején a cseresznyeszezon idején találkozhatunk. Egy kis változtatással egészen különleges körtés desszert kerekedik belőle.
Körtés clafoutis mogyoróval
2 nagy körte
6 dkg finomra őrölt mogyoró
7 dkg liszt
5 dkg cukor
3 tojás
1 dl tej
2 dl tejszín
1 tk vaníliakivonat
2 ek vaj
Vajazz ki egy 18x22 cm-es cserépedényt, szórd meg kristálycukorral (mintha kiliszteznéd). A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
A tojásokat kissé verd fel és keverd el a tejszínnel és a tejjel. A lisztet keverd össze a finomra őrölt mogyoróval, majd add hozzá a cukrot. A két keveréket öntsd össze, tedd bele a vaníliakivonatot és keverd simára. Öntsd az előkészített tálba.
A körtéket mosd meg, vágd ki a magházukat és szeld vékony szeletekre. Rendezd a szeleteket a tésztára, szórd meg 1 ek cukorral. 35 perc alatt süsd készre, langyosan fogyasszátok.