Rizseshús olasz módra

Rizses-húsos étele minden országnak van. Nem merném azt állítani, hogy a cikkben szereplőt az olaszok egyértelműen magukénak éreznék, de tény, hogy a risotto így készül. Ha pedig zöldséget és hús teszünk bele, olyasmi lesz az eredmény, mint a rizseshús, mégis egészen más.

Egy nagy lábosban közepes lángon hevítsd fel az olívaolajat, és futtasd meg rajta az apróra vágott hagymát, póréhagymát és fokhagymát. Vedd magasabbra a lángot, és dobd a hagymára az apróra vágott csirkehúst. Pirítsd addig, amíg megfehéredik a hús, majd öntsd rá az átmosott rizst. Ezt is pirítsd át, majd vedd vissza a lángot közepesen erősre és öntsd fel a bor felével.

Amikor belül még kicsit rúg

Kevergetve hagyd, hogy magába szívja a nedvességet, add hozzá az összes egyformára vágott zöldséget. Újra önts rá egy kis bort, és ezt ismételd többször, először a borral, majd az alaplével. Egyszerre kb. 1 dl folyadékkal dolgozz. Sózd, borsozd.

Amikor a rizs kívül már puha, de belül még kicsit rúg, keverd hozzá a parmezánt és a vajat, és zárd el a lángot. Azonnal tálald. A tetejére szórj még egy kevés frissen reszelt parmezánt.

Hozzávalók

20 dkg kerek szemű rizs
0,75 l zöldség alaplé
0,25 l víz vagy száraz fehérbor
1 nagy fej hagyma
1/2 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg csirkemellfilé kockákra vágva
1 sárgarépa
1 édeskömény
10 dkg parmezán frissen reszelve

frissen őrölt bors
3 ek olívaolaj
5 dkg vaj

Oszd meg másokkal is!
Mustra