Íme az igazi hamburgerhús

Vége a télnek, ez már hivatalos! Ha még vannak is éjszakai fagyok, már akkor is csicseregnek a madarak, nem bírnak a hormonjaikkal. Grillezéssel nyitjuk a tavaszt, vagyis egy jó húspogácsával.

Négy héten keresztül hamisítatlan amerikai ételeket készítünk. Mire a negyedik adás is lemegy, egészen biztosan meleg lesz odakint, és nem kell nagykabátban begyújtanotok a grillt. Először hamburgerhúst készítünk, jövő héten pedig megsütjük a hozzávaló zsömlét is.

No hagyma, no fokhagyma

Az amerikai hamburgerhúsba nem tesznek se hagymát, se fokhagymát, és ezt nagyon jól teszik! Így a húsnak valódi hús íze marad, ami kicsit füstöt kap a grillen. Persze lehet mindenfélével fűszerezni a húspogácsát, de azt hívjuk inkább fasírtnak vagy csevapnak.

Alapszabály, hogy jó minőségű húst használjunk, és azt keverjük össze minimális sóval, esetleg borssal. Ami összefogja a húst, az a vesefaggyú. Legalább tíz százaléka legyen a húsnak, de akkor sem érezzük túl zsírosnak, ha a dupláját használjuk, nagy része úgyis kicsepeg sütés közben.

Inkább rózsaszín legyen

Ne süssük túl a húspogácsát, a friss marhahús nyugodtan fogyasztható rózsaszínen is. Inkább legyen rózsaszín a közepe, mint egy száraz cipőtalp az egész. Hogy ki mit tesz a zsömléjébe a húson kívül, az már ízlés kérdése, de a jó minőségű mustár és a magas paradicsomtartalmú ketchup ne maradjon ki belőle. Ide aztán már jöhet a hagyma is nyugodtan.

A tűznél fontos odafigyelni arra, hogy valóban parázson süljön a hús, és ne lángon, mert ha a lángra csöpög a zsír, az még nagyobb lesz, és megszenesedik a húsunk.

Hozzávalók nyolc hamburgerhúshoz:

70 dkg darált hátszín vagy bélszín

10-15 dkg vesefaggyú

őrölt bors

A szobahőmérsékletű hozzávalókat gyúrjuk össze, majd osszuk nyolc részre, és formázzunk belőle kicsit nagyobb húspogácsákat, mint a zsömle. Így kb. pont akkorára sül majd össze, amekkora belefér egy-egy buciba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra