Maradékhasznosítás: szilvás kalácspuding

A szikkadt kalács (amin már a pirítás sem segít) felhasználására két egyértelmű út áll előttünk: mindkét esetben édes tejes-tojásos masszában forgatjuk meg a cuccot, és vagy vajon kisütjükvagy a sütőbe toljuk.

A vajon, serpenyőben sült változat nem más, mint édes bundáskenyér, a francia pirítós, azaz pain perdu, amit hazájában reggelire fogyasztanak, de nem meglepő módon az édesszájú amerikaiak is nagyon kedvelik, (ebben a receptben Lila Füge kardamommal és sült gyümölcsökkel turbózza), ha sütőbe tesszük már kalácspuding vagy kalácsfelfújt a neve, és jó kis leves utáni desszert válik belőle ebédre. A kalácspuding legtöbbször mazsolával készül, de ha már maradékfelhasználás, akkor ne habozzunk beletenni a konyhapulton árválkodó, frissen már nem túl csábító gyümölcsökből (esetünkben szilvából), és rögtön két legyet ütöttünk egy csapásra.

Ha úgy jobbnak látjuk, szeletben is hagyhatjuk a kalácsot, és tetőcserépszerűen rakhatjuk a sütőtálba, mi felkockáztuk és ömlesztettük. A megadott mennyiségek egy fél fonott kalácsra vannak kalibrálva.

Hozzávalók

15 dkg szikkadt kalács

2 tojás

1,5 dl tej

1 dl tejszín

6 púpozott ek cukor (vagy ízlés szerint)

kimagozott, félbevágott szilva

vaj a sütőtál kivajazásához

a tetejére fahéjjal elkevert barna nádcukor

A tejszínt, a tejet, a tojást és a cukrot (ha van házi vaníliás cukrod – ami úgy készül, hogy a már kikapart vaníliarudat nem dobjuk ki, hanem egy csatos üvegbe zárjuk a kristálycukorral együtt – akkor itt a lehetőség, hogy használd) kézi habverővel keverd simára.

A kalácsot kockázd fel majd öntsd le a tojásos masszával. Keverd el jól, hogy megszívja magát. Keverd hozzá a szilvákat is, egy párat félretéve.

Nyomkodd a masszát alaposan kivajazott sütőformába, a tetejét díszítsd a maradék szilvával és az egészet szórd meg egy kis fahéjjal elkevert barna nádcukorral. 180 fokon süsd kb. 35 percig, vagy amíg kissé felpuffad és aranyszínűre sül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek