Sóban eltett citrom

Amikor először ettem sóban eltett citromot, annyira ízlett, annyira különleges élmény volt, hogy fél évig szinte csak olyan ételeket főztem, amikbe bele tudtam csempészni. Egyszerűen meg voltam babonázva ettől a különleges íztől.

Nagyon fontos, hogy csak kezeletlen citromot használjatok! Legjobb persze, ha valamelyik olyan országból sikerül hazahozni pár szemet, ahol kapható a pici, max. tojás nagyságú citrom. Ha ilyen nincs, természetesen a nagyobb, bolti is megteszi. Én szerencsés helyzetben vagyok, a szomszéd asszonyom citromfája gyönyörű kis citromokat terem minden évben, méghozzá legalább tíz kilót, úgyhogy kapok belőle pont annyit, amennyi egy évre elég. Végszükség esetében sóban eltett citromot a török vagy arab fűszerboltokban is lehet vásárolni, legutóbb a Lehel csarnokban láttam.

Hozzávalók.

10 db citrom
1 ek koriandermag
5 db friss babérlevél (esetleg szárított) 
fél kg durva szemű tengeri só
1 ek sáfrányos szeklice (esetleg 2 csipet valódi sáfrány) 
frissen facsart citromlé szükség szerint

A citromokat hosszában bevágom úgy, hogy alul egyben maradjanak. A tengeri sót elkeverem az előzőleg kicsit megpirított korianderrel. A citromokat szétnyitom, és beléjük nyomkodok jó sok sót. Egy befőttesüveg aljába sót szórok, majd szépen beleteszem a citromokat is, néha szórva rá sáfrányos szeklicét. Jól megnyomkodom, ne maradjon közte sok hely. Végül felöntöm a maradék sóval, lezárom, és konyhapulton tartom három napig. Itt meleg is van, és nem is felejtem el. Ekkor felöntöm annyi citromlével, amennyi ellepi, majd lezárom az üveget és három hónapig érlelem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra