Vége a spenótnak, itt a mángold

Érdemes kihasználni a mángold levelek méretét – sokkal nagyobbak, mint a spenóté, ezért mindenfélével lehet a mángoldot tölteni. Készülhet belőle főzelék vagy párolt formában zöldségköret is, táplálkozás-élettani értéke jelentős.

Kevesen ismerik, pedig nagyon klassz zöldség a mángold. Ízében leginkább a spenóthoz hasonlít, és mivel leveles zöldségről van szó, a spenóthoz hasonló formában szokás felhasználni is: készülhet belőle főzelék vagy párolt formában zöldségköret.

Forrás: balintgazda.hu

Kicsit érdekesebb vizekre evezve érdemes kihasználni a mángoldlevelek méretét – sokkal nagyobbak, mint a spenóté, ezért mindenfélével lehet a mángoldot tölteni. Vegetáriánusok készíthetnek fűszeres rizses tölteléket, amelyet mángold batyuba csomagolnak és sütőben kicsit átsütnek. Húsevőknek pedig az alábbi receptet ajánljuk.

Hozzávalók:

½ kg csirkemell szelekre vágva

6-8 mángoldlevél

6-8 szelet füstölt sonka

6-8 szelet edámi sajt

1 póréhagyma

½ dl száraz fehérbor

2 dl tejszín

bors

3 ek olívaolaj

A csirkemell-szeleteket klopfold ki, amennyire csak tudod, hogy jó vékony szeleteket kapj. Sózd, borsozd a hús mindkét oldalát. Fektess magad elé egy megmosott mángoldlevelet, tegyél rá egy szelet húst, erre egy-egy szelet sonkát és sajtot. Tekerd fel az egészet és tűzd össze. Ezt ismételd meg minden hússzelettel.

Egy közepes serpenyőben dinszteld meg az apróra vágott póréhagymát olívaolajon, tedd rá a tekercseket, öntsd fel a borral és fedő alatt párold puhára – ez kb 20 perc. A tekercseket szedd ki a serpenyőből és tartsd melegen. Öntsd a tejszínt a serpenyőbe és forrald be, hogy közepesen sűrű mártást kapj. Ha kell, sózd és borsozd. A tekercseket vágd ketté, locsolj rá egy kevés mártást, zöldséges rizzsel kínáld.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek