Délutáni édességrohamra: szedermisu

Nem, a szedermisu nem japán étel, hanem tiramisu szederrel. Gyakran elhangzik, hogy a klasszikus tiramisu recepten változtatni, azt gyümölccsel gazdagítani szentségtörés. Valójában nem, sőt.

Az olaszok is előszeretettel variálják a méltán népszerű krémdesszertet. Az idénynek megfelelő gyümölcsökkel gyakran felturbózzák, vagy ha nagyon nagy a meleg, a hűtő helyett a mélyhűtőbe teszik az egyszemélyes tálkákba porciózott adagokat, és egyből kész van a tiramisu parfé. Mivel most a szederszezon közepén járunk, ezzel a gyümölccsel dobtuk fel a tiramisut, a babapiskótát pedig kávé helyett a gyümölcs levébe forgattuk. Azért egy kis alkoholt is tettünk bele a biztonság kedvéért... Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók 6 személyre:

50 dkg mascarpone

6 ek cukor

5 tojás kettéválasztva

1 vaníliáscukor

20 dkg babapiskóta

30 dkg szeder

5 ek cukor

2 ek amaretto likőr

3 ek víz

keserű kakaó a díszítéshez

A szedret szórd meg 5 ek cukorral, és hagyd legalább 3 órát vagy egy egész éjszakát állni, hogy a gyümölcs minél több levet eresszen. Csepegtesd le, a gyümölcsöt tedd félre dekorációnak.

A tojássárgáját a cukorral kézi mixerrel vagy robotgépben keverd habosra, világossárgára. Vedd alacsonyabbra a fokozatot és add hozzá fokozatosan a mascarponét, majd keverj belőle sima krémet.

A tojásfehérjéből habverővel verj kemény habot és ezt lágyan forgasd hozzá a mascarponekrémhez (ne használj gépet, mert összetörik a hab).

A szeder levét keverd el 2 ek cukorral és 3 ek vízzel. A babapiskótákat forgasd meg a gyümölcslében majd egy sorban tedd egy tál aljára. Kanalazd rá a mascarponés habot, vagy ha úgy jobban szereted, felezd el a habot és tegyél még egy réteg gyümölcslébe forgatott babapiskótát a hab közé. Pihentesd hűtőben legalább 3, maximum 8 órát fogyasztás előtt. Mielőtt tálalod, szórd meg keserű kakaóval.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek