Vannak élelmiszerek, amik túlélnek minket

A só mellett a cukor, a juharszirup és a rizs is képes túlélni minket. Ha a tárolásra odafigyelünk, unokáinkat is megkínálhatjuk vele.

Ilyen örök darab például a cukor. Függetlenül attól, hogy fehér, barna vagy porcukorról van szó, soha nem fog megromlani, mert kémiai környezete nem támogatja a baktériumok szaporodását. Annak érdekében, hogy cukorkészletünk örökké frissen maradjon, tároljuk légmentesen záródó edényben. A tiszta vanília-kivonat is a sírig kísérhet minket, ha minden használat után egy jól záródó kupakot csavarunk az üvegre, és hűvös, sötét helyen tároljuk. A valódi vanília-kivonat drágább, mint a mesterséges, ezért gazdaságos döntés vigyázni rá.

Nem meglepő

A rizs is a túlélő élelmiszerek közé tartozik, legyen az fehér, vad, jázmin, vagy basmati rizs - írja a MNN. Az egyetlen kivétel a barna rizs, amit a magasabb olajtartalma miatt hűtőszekrényben kell tárolni. Miután megnyitottunk egy zacskó rizst, helyezzük a maradékot egy légmentesen záródó edénybe, vagy visszazárható zacskóba, hogy friss maradjon. A méz is beáll az örökké tartó élelmiszerek közé, ugyanis a tiszta méz biztos, hogy túlél minket. Hogy friss maradjon, tartsuk hűvös helyen, és ha netán kristályossá válna, az üveget áztassuk pár percre meleg vízbe, és keverjük fel, amíg a szemcsés részek feloldódnak.

Nem újdonság, de ebbe a kategóriába tartoznak a röviditalok is, hiszen több generációt is képesek túlélni. Ha egy buli után megmaradt pár üveg gin vagy whisky, nem gond, hiszen még felnyitás után is sokáig eláll. Később az ízének, színének vagy az aromájának változása alig lesz észrevehető. Tartsuk a palackokat jól lezárva, és tároljuk hűvös helyen. Óvjuk a közvetlen hőtől és napsugárzástól is.

A só örök versenyző ebben a mezőnyben: függetlenül attól, hogy sima asztali só, vagy tengeri só, a végtelenségig kitart. Akárcsak az ecet, ami nem csupán a konyhában segítség, de a takarításnál is bevethető. Habár nálunk még nincs olyan kultúrája a juharszirupnak, mint Amerikában, mégsem árt tudni róla, hogy szintén elnyűhetetlen élelmiszer, ráadásul hűthető és fagyasztható.

Oszd meg másokkal is!
no

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek