Nyakunkon a kánikula, és ami ilyenkor elkerülhetetlen: hőség, izzadás, túlzottan magas UVB sugárzás – a tíz legfontosabb szabály hőségriadó esetén, hogy biztosan túléljétek.
Mert augusztus 11-éig durva kánikula lesz!

 

hosegriadoA meteorológiai előrejelzések szerint augusztus 11-éig folyamatos és kitartó kánikulával számolhatunk, csupán néha megszakítva egy-egy kisebb záporral, zivatarral. Hogy mi a teendő hőségriadó idején?

 

arrow_orangeKisbabával, kisgyerekekkel 11–15 óra között lehetőleg ne maradjatok a szabadban! Különösen fontos ez a városban, ahol a felmelegedett aszfalt és az épületek még erősebben ontják magukból a meleget.

arrow_orangeA nyaralókra is vonatkozik a fenti szabály, vízparton se maradj ezekben az órákban a magas UVB sugárzás miatt. Ilyenkor még árnyékban is leéghetsz.

arrow_orangeHa mindenképpen el kell indulnod otthonról, feltétlenül vigyél magaddal elegendő folyadékot: természetes, szénsavmentes ásványvizet, akár csapvizet is. Ez oltja legjobban a szomjat.

arrow_orangeGyerekesek: a kicsik és a nagyobbacskák fején is legyen jól szellőző pamutsapka!

arrow_orangeÖltöztesd őket vékonyan, a pelustáskába kerüljön zokni, textilpelenka, mert előfordulhat, hogy hűvösebb helyre kell bemennetek.

arrow_orangeMielőtt útra kelnétek: kenjétek be vékonyan a gyerekek arcát, kezét magas faktorszámú napozókészítménnyel.

arrow_orangeCsak a kora reggeli vagy esti órákban menjünk a gyerekekkel játszótérre. Kevés az olyan játszótér, ahol vízcsap is van, és ahol árnyas fák között szaladgálhatnak a kicsik.

arrow_orangeHűtsük a gyerekeket és magunkat napközben langyos zuhannyal, mert a szervezet hűtése ilyen forróságban feltétlenül ajánlott.

arrow_orangeHa az utcán már elviselhetetlennek érzed a hőséget, minél gyorsabban térj be egy légkondicionált helyiségbe: üzletbe, étterembe, bevásárlóközpontba, bankba. Már néhány perces lehűlés is sokat segíthet. De azért ne vidd túlzásba! És mindig legyen nálad legalább egy hosszú ujjú felső vagy vállkendő a hirtelen lehűlés ellen!

arrow_orange Vízben jól elviselhető a kánikula, de ne essünk túlzásba: a gyerekeknek éppúgy szükségük van pihenésre napközben egy hűvös szobában, mint nekünk.

 

Ha ez bejött, nézd meg a következőket is:

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy ne égjünk szénné az első vízparton eltöltött, csodálatos napunkon? Alaposan körüljártuk. | Nekem aztán nem kell UV sugár!

Ha véletlenül elkerülöd, és nem fertőződsz meg, még este fájhat a fejed, a szemed, a homlokod. Attól az átkozott légkondicionálótól! | Dallamos nevű, sunyi gyilkos

Hogyan hűtsd értelmesen, takarékosan, eredményesen, ugyanakkor környezettudatosan a lakást? Tények, trükkök, tippek. | Klíma 3. – Hűtés zöld módra

Kifinomult szicíliai megoldás tested és lelked hűtésére – otthon is elkészítheted. | Jegeld magad granitával!

 

Mustra