Meztelenül aludni a tudomány szerint is nagyon megéri: 4 ok, hogy eltedd a pizsit

Pizsama? Hálóing? Esetleg egyik sem? Kutatások eredményei szerint egyáltalán nem mindegy, hogy melyik mellett teszed le a voksod.

Akár a rendszeres meztelenül alvás híve vagy, akár csak a kíváncsiság hajt, a tudománynak köszönhetően négy meglepő indokot is mondunk, amik a pizsamátlan éjszakák mellett szólnak.

#1 Segít az álmatlanság leküzdésében

Ezzel együtt pedig az alvás minőségének a javításában is. Kutatások eredményei szerint ugyanis azzal, hogy megszüntetjük a testünk és a lepedő közötti pluszréteget, szervezetünk könnyebben szabályozza a testhőmérsékletünket. Mivel a mélyalvás szakaszaiban a testhő csökken, pizsama nélkül könnyebben elérhetjük ezt az állapotot.

Hűvösebb környezetben csökken a vérnyomásunk is, ami elősegíti a paraszimpatikus idegrendszer megfelelő működését, és ez számos hormon és enzim előállításához elengedhetetlen. Ha nehezen megy a mélyalvás, vagy éjszaka gyakran ébredsz arra, hogy meleged van, érdemes lehet a szekrényben hagyni a pizsamát.

#2 Javítja az énképet és növeli az önbizalmat

Teljesen normális, ha bizonytalanságot érzel a külsőddel kapcsolatban. Ez a szorongás pedig már a meztelenkedés gondolatától is fokozódhat – akkor is, ha csak önmagad előtt mutatkozol így.

Egy kutatás során az alacsony önértékeléssel rendelkező résztvevőknek a lehető legtöbb időt kellett meztelenül tölteniük az otthonukban. A kísérlet négy napja után az emberek az önbizalmuk számottevő javulásáról számoltak be, még a kísérletet követően is.

További kutatások szintén megerősítették ezeket a megállapításokat, sőt alátámasztották azt az elméletet is, miszerint a meztelen alvás javítja a testünkkel való kapcsolatunkat, és ez jó hatással van az önbizalmunkra – a hálószobán belül, és azon kívül is.

Jó reggelt!
Jó reggelt!FreshSplash / Getty Images Hungary

#3 Javítja a mentális és fizikai egészséget

Oké, azt már régóta tudjuk, hogy mennyire fontos a pihentető alvás, kutatások eredményei szerint a kevés és rossz minőségű pihenés a másnap ránk nehezedő fáradtságon kívül a hangulatunkra és a mentális egészségünkre is negatív hatással van.

Emellett tudjuk azt is, hogy a mélyalvás szakaszaiban az agyalapi mirigy növekedési hormont – HGH-t – termel, ami a gyerekeknél elősegíti a növekedést. A fiatalok számára ezért is kiemelkedően fontos a rendszeres, pihentető alvás. A HGH a felnőttek éjszakai regenerálódásában is jelentős szerepet játszik, gondoskodik az elhalt sejtek pótlásáról, elősegíti a sebgyógyulást, serkenti az idegsejtek közötti kommunikációt és erősíti az immunrendszert. A rendszeres éjszakai ébredés azonban gátolja a HGH termelését, ami sok esetben súlyos depresszióhoz vezet.

#4 Segíti a fogyást

Az alacsony éjszakai testhőmérséklet felpörgeti az anyagcserét. Kutatások eredményei szerint azoknak az embereknek a szervezete, akik hűvösben alszanak, kétszer annyi barna zsírt termel. Ez az az egészséges zsír, ami kalóriát éget, hogy hőt termeljen a testünk. Mindezek mellett a barna zsír különösen jótékony lehet a cukorbetegséggel élők számára, ugyanis ez a zsírszövet szerepet játszhat a glükóz szintjének szabályozásában is.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra