Mit csinálj, ha eltűnik – kontaktlencse GYIK

Zanza!

kontaktlencse-leadAludhatsz benne, a fiúdat sem ábrándítod ki, hogy csak tapogatózol, nem kell naponta cserélni, de vigyázz, a túlhordás veszélyes – kontaktlencse nagyító alatt.


Tervezed, hogy kontaktlencsét veszel? Akkor most biztos a szakirodalmat bújod: a szabályokat, árakat, ellenjavallatokat, és egyelőre fogalmad sincs, mi van, ha eltűnik a szemedben a lencse, ahogy azt sem tudod, mi a teendő, ha köze,l s távol egy csepp ápolófolyadék sincs…

Négy éve hordok lencsét. A száraz leírások helyett saját tapasztalataimat-tanácsaimat osztom meg veletek.

 

Kerüld a lefolyónyílást!

A bevétel-kivétel technikáját az optikus meg fogja mutatni, ezzel nem traktállak. Az első próbálkozások nehezebben mennek majd, viszont hamar bele lehet jönni.

Behelyezés (és kivétel) előtt alaposan moss kezet! Szappan ne maradjon az ujjaidon, mert ez aztán irritálhatja (vagyis kegyetlenül csípheti) a szemed. Törülközős kéztörlésnél apró szálak maradhatnak az ujjadon, ezek ráragadnak a lencsére, innentől pedig a flott lencseberakás mission impossible. Vagyis:

• Csak vízzel moss kezet, viszont így nem biztos, hogy tényleg tiszta lesz. 
• Ha szappan, akkor alapos öblítés! 
• Kerüld a szöszökkel járó kéztörlést, inkább maradjon vizes a kezed! 
• Ha erős paprikához, mentolos rágóhoz értél, vagy cigiztél, nem lesz elég egy kézmosás. 
• Mindig szépítkezés előtt tedd be (úgyszintén: sminklemosás előtt vedd ki) a lencsét, így elkerülöd, hogy szemfesték, arckrém stb. tapadjon rá.

Ja, és a lencsét ne a tátongó lefolyónyílás felett vedd ki! Valamiféle Murphy-törvény lehet, hogy a lencse mindig a lyukba esik! Ne kérdezd, honnan tudom…

 

Ráragad a szemedre

Azt mondják, mindig egyféle ápolófolyadékot használjunk - én is így teszek, bár a dolog mögött inkább csak a márkahűségem áll, mert egyébként a többi oldat is tökéletesen megfelel. Ha nincs a közelben folyadék, ne gondold, hogy jó lesz a csapvíz is, mert ha a vizes tárolás után berakod, szinte ráragad a szemedre, hidd el: borzalmas érzés! Tisztításra, tárolásra a nyál és az ásványvíz sem alkalmas. Ha nincs folyadékod, inkább aludj a lencsében.

Előírás, hogy az oldatot naponta cserélni kell, de tapasztalataim szerint nincs gond, ha erre csak párnaponta kerül sor. A tokot elvileg 2-3 havonta kell cserélni - szerintem az a praktikus, hogy ha új folyadékot veszel (ehhez általában új tok is jár), befogod az újat, a régit pedig elteszed pótnak.

Minél nagyobb kiszerelésű folyadékot vásárolsz, annál kedvezőbb az ára. A 120 ml-es nagyjából 1200-1900 ft.

 

Kiszárad, bevörösödik

Havi lencsénél pár napos, maximum egy-két hetes túlhordástól nem lesz bajod, de ha ennél tovább használod, az valóban kellemetlen tüneteket okozhat. Nemrég én is megfeledkeztem a cseréről, és csak akkor kaptam észbe, amikor már minden nap vörös volt a szemem, hamar kiszáradt és homályosan láttam.

Ne dobd ki a szemüvegedet, sőt, ha teheted, mindig legyen nálad, mert sérülhet a lencse, vagy el is veszítheted (ugyan nem tudom, hogyan, de tételezzük fel), ami pedig a legvalószínűbb: kaphatsz olyan szembetegséget, gyulladást, amivel egy ideig nem hordhatod.

 

Még színesítheted is

Hogy kitörj a szemüvegesek közül? Akadályoz a sportban? Nyaralás alatt eldobnád az okulárét? Vagy színes lencsével akarsz hódítani? Szakember tanácsa alapján dönts az éves, a havi, az egynapos vagy a színes lencsék közül! És hogy mindez mennyibe fog kerülni? Nehéz megmondani, mert rengeteg gyártó és millióféle lencse van a piacon.

Én három pár havi lencséért (vagyis három havi adagért) 12.000 forintot fizetek, ez középár. 30 darab napi lencse kb. 4500 - 7000 Ft. A színes lencsék általában kéthetesek, hat darab kb. 10.000 Ft. Ezek egyébként hódítanak mostanában, van, amelyik megváltoztatja az eredeti szemszínedet, és van, amelyik csak az árnyalatát mélyíti. Én épp most készülök kipróbálni egy ilyet…

 

Kontaktlencse GYIK

Aludhatok kontaktlencsében?
Igen, ez néha elkerülhetetlen és minden más alternatívánál szerencsésebb. Délutáni szunyókálás vagy egy hétvégi kempingezés idejére hagyd csak bent, de szemcsepp legyen nálad, mert valószínű kiszárad a szemed. Ha viszont teheted, éjszakára inkább szabadulj meg a lencsétől, elvégre mégiscsak egy idegentest van a szemedben, és még fertőzést is okozhat.

Mi van, ha a lencse „eltűnik” a szemben?
Szögezzük le: nem tűnik el, nem csúszik a szemed mögé, a kötőhártya ugyanis megakadályozza ezt. Ha mégsem találod, akkor két dolog történhetett. Ha felgyűrődött a szemhéjad mögé (mert például erősen dörzsölted), hunyd le a szemed, lassan forgasd jobbra, balra, a lencse vissza fog kerülni a helyére. Ha nem így történne, nyugodj meg, a lencse biztos nem az agyadban van. Sokkal inkább a lefolyóban.

Szaunázhatok-e benne?
A legtöbb helyen azt olvasni: kontaktlencsével ne szolizz, ne szaunázz, mert a meleg szárít. Én renitens vagyok, de te azért tartsd be ezeket a szabályokat!

 

Ha ez bejött, nézz rá ezekre is:

Bőrgyógyászunk szerint a műköröm semmilyen problémát nem okoz – ha elkerülöd a hozzá nem értő körmösöket, mert ellenkező esetben jön a gomba, duzzad a körömágy… | Van-e műkörömgomba?

A piercing- és tetoválószalonok közül nem mind felel meg az előírásoknak, ráadásul már az előírásokkal is baj van, így nem kizárt, hogy bőröd alá autófesték kerül, vagy duplára dagadt nyelvvel látogathatod meg a körzetit az ékszer behelyezése után. | Átszúr és behatol


Blogmustra