Néhány meglepő mód, ahogy a banánhéjat felhasználhatod

GettyImages-1219274069
Olvasási idő kb. 4 perc

A banán héja a gyümölcs mintegy 35%-át adja. Mi gyerekkorunk óta csak lehúzzuk, és a szemétbe dobjuk, pedig a világ számos pontján fontos konyhai alapanyagnak számít. A banánhéj nagyjából 60%-ban szénhidrátokból, 30%-ban rostból áll, a maradék 10%-át a víz, kis mennyiségű fehérje és zsír teszi ki.

Vastagsága és magas rosttartalma miatt kemény – és néha kicsit keserű is –, de lényegében ehető és sok ásványi anyagot tartalmaz.

Káliumtartalmából adódóan a banánhéj vízhajtó hatással bír, segít a vérnyomás szabályozásában, csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Az érett banánhéj antioxidánsokban gazdag, melynek köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír, és bizonyos fokú védelmet biztosít olyan krónikus betegségekkel szemben, mint a rák, valamint a szív- és érrendszeri problémák.

Magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, és javítja a vércukorszintet.

De lássuk, mire jó még ezeken kívül!

A banánhéj néhány meglepő felhasználási lehetősége

Évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztanak el a világon, és rengeteg héja marad. Tekintsd meg ezt a néhány kreatív módszert a banánhéj használatára, ahelyett, hogy a szemetesbe dobnád, hátha megtalálod köztük legújabb kedvenc lájfhekked.

Sapkának sem olyan rossz
Sapkának sem olyan rosszFernando Trabanco FotografÃa / Getty Images Hungary

A banánhéj tökéletes tápanyagforrás a növényeknek

Mivel a banán metángázt termel, használhatod komposztálásra vagy kertészkedésre. Az Inhabitat szerint egyszerűen tekerd a banánhéjat a növények tövére.

Ez olyan talajt hoz létre, amely lassan bocsátja ki a tápanyagokat, különösen a foszfort, amely nagyon értékes a növények számára. A banánhéjat egy éjszakán át vízbe is áztathatod, így szobanövények számára kiváló megoldást készíthetsz. A keveréknek körülbelül öt rész normál vízből és egy rész banánhéjból kell állnia.

Házi bogárriasztó

Ha valaki szereti a barkácsolást, otthon is készíthet bogárcsapdát használt banánhéjból. Csak egy fedeles műanyag vödörre és egy banánhéjra van szükséged. Szúrj ki néhány lyukat a tetején, és helyezd a banánhéjat a tartály belsejébe. A banán héja édes illatával a kis bogarakat odavonzza, és közvetlenül a csapdába repülnek.

Csípések ellen

Ha valakit megcsípett egy poloska, vagy kiütések jelentkeztek, a banánhéjat közvetlenül a bőrére dörzsölheti. Ez segít megszüntetni az érzett viszketést, és megkönnyíti a gyógyulási folyamatot. A banánhéj nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékonyan csökkenti a csípésekkel járó kényelmetlenséget.

Csökkentsd a pattanásokat és a hegeket

Bármilyen meglepően hangzik is, a Bright Side szerint a banánhéj megtalálhatja a helyét az arclemosó és a krém mellett.

Fogd a banánhéj húsos részét, és dörzsöld be vele az arcod. Hagyd ott körülbelül 10 percig, majd mosd meg az arcod, állítólag rendszeres használata a pattanások ellen is működik.

Olcsó tisztítás

Fogd a banánhéjat, és használd tisztításra: dörzsölhetsz vele minden típusú bőrt, például: bútorokat, cipőket és pénztárcákat a Well+Good szerint. Csak használd a héj belsejét a bőrterméken, és dörzsöld addig, amíg fényes nem lesz.

Őrizd meg a banán héját, meglepő dolgokra használhatod
Őrizd meg a banán héját, meglepő dolgokra használhatodYoshiyoshi Hirokawa / Getty Images Hungary

Hússütéskor is működhet

Ha húst vagy halat sütsz, tegyél egy banánhéjat a serpenyőbe. A héj a húst (vagy a halat) sütés közben lágyabbá teszi, mert „takaróként” működik, és megakadályozza, hogy a húsból származó nedvesség elpárologjon.

A legegyszerűbb mód: egyszerűen edd meg

Mivel a banánhéj tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, valójában ehető. Az emészthetőség megkönnyítése érdekében a banánhéjat vízben forraljuk körülbelül 10 percig, majd turmixoljuk, vagy készítsük el, ahogy szeretnénk. A banánhéjat önmagában is fogyaszthatjuk, vagy más gyümölccsel, például eperrel keverve frissítő turmixokat készíthetünk vele. Ha biováltozatot találsz, talán megér egy próbát. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek