ossejt-klonozasŐssejtbotrány, avagy a gyanú szerint: az emberi test illegális felhasználása, ráadásul bűnszövetkezetben elkövetve – na de mik is azok az őssejtek, és miért nem engedélyezett a felhasználásuk?

A múlt héten minden újságban vezető helyet kapott a hír: egy amerikai, egy ukrán és két magyar orvost vettek őrizetbe emberi test tiltott, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett felhasználásának gyanúja miatt. Az illegális őssejtbeültetések Kaposváron történtek egy plasztikai sebészettel foglalkozó magánklinikán. A kezelésekért ötmillió forintot kértek.

Azt mondod: na és? Miért ne próbálhatnának ki az orvosok új módszereket olyan betegeken, akik erre vállalkoznak, akiken a hagyományos kezelések nem segítenek? Régi vita ez. Én azt gondolom, hogy ne próbáljanak ki. Mert az embereken végzett kísérlet lesz, és nem gyógyítás. Ugyanis a gyógyítás alapelve az, hogy ha nem tudsz segíteni, legalább ne árts. Kaposváron a beavatkozáshoz szükséges őssejteket állítólag elvetélt emberi magzatokból nyerték, és azokat injekció vagy infúzió formájában adták be a betegeknek, bár ezt még nem erősítette meg a rendőrségi nyomozás.

Az őssejtbeültetésnek sem a hasznossága, sem a veszélyei nem kellően ismertek. Az viszont elgondolkoztató, hogy egyetlen ilyen illegálisan kezelt beteg sem jelentkezett, hogy megvédje az orvosokat. Azzal, hogy elmondja, ő meggyógyult. Vagy legalább jobban van.

Mik is azok az őssejtek?

Az őssejtek szervezetünk felnőtt sejtjeivel ellentétben még nem specializálódtak, ezért minden sejttípus kifejlődhet belőlük. Az újszülöttek köldökvéréből kivonható őssejtekből elvileg bármilyen sejt kialakítható.
A tudomány nagy álma, hogy ezek beültetésével sok betegség gyógyíthatóvá válik. Egyszer, talán.
Attól azonban még nagyon messze van a tudomány, hogy őssejtek segítségével beültethető szöveteket, szerveket hozzanak létre. Ma még azt sem tudják, hogy egy adott őssejtből milyen differenciált sejt jön létre, illetve a sejtosztódáskor fellépő esetleges hibák keletkezése sem ismert.

Mi az őssejtbank, és mit tárol?

Magyarországon is lehetőség van arra, hogy azok a szülők, akik az őssejtek tárolásával szeretnék biztosítani gyermeküket későbbi, előre nem látható betegségek – leukémia, szívinfarktus, agyvérzés, cukorbetegség – esetére, levetessék és bankba rakják újszülött csecsemőjük köldökzsinórvérét. Ez ma már csupán pénzkérdés. Nem fáj és nem is veszélyes. Az eljárás során szüléskor levesznek 60 milliliter vért a köldökzsinórból, a levett mintát a fagyasztólaborban védőoldattal keverik össze, majd folyékony nitrogén gőzében tárolják. Az eddigi tapasztalatok alapján egy újszülött köldökzsinórvérének őssejtjei még 10–15 évig alkalmasak maradnak egyes vérképzőszervi betegségekben sejttranszplantációra.

Mi az az őssejt-transzplantáció?

Az őssejteket már régóta használják a gyógyításban. Először Robert A. Good professzor alkalmazott 1969-ben csontvelőátültetést egy primer immunhiányos gyermek kezelésében. A köldökzsinórvért pedig először 1988-ban használták transzplantációra Franciaországban. Azóta több mint 3000 alkalommal került sor őssejtátültetésre világszerte. Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház gyermekcsontvelő-transzplantációs osztályán 2002-ben ültettek be először köldökzsinórvért egy leukémiás kisfiúba, akinek a testvére volt a donor. Azóta több ilyen műtétet végeztek. (Egyikről a Díványon is olvashatsz hamarosan.)

Melyik őssejtbeültetés illegális?

Az őssejtkutatás célja, hogy az olyan betegségek, mint az Alzheimer- és Parkinson-kór, az agyvérzés, bizonyos izomsorvadások gyógyíthatók legyenek. Több közlemény jelent már meg – igazolásaként annak, hogy az őssejtek laboratóriumi körülmények között képesek például inzulintermelő szigetsejtekké alakulni. Így talán a cukorbetegség bizonyos fajtáinál az őssejtek beültetésével végre gyógyíthatóvá válhat a betegség, és kiküszöbölhető lesz a naponkénti injekciós inzulinkezelés.

Előfordult, hogy laboratóriumi körülmények között köldökzsinórvér-őssejtekből előállított idegsejtek működőképesek voltak. Arra is volt már példa, hogy szívinfarktuson átesetteknél őssejteket juttatva a károsodott szívizomzatba, képesek voltak szívizomsejteket létrehozni, és a szövet regenerálódását elősegíteni. Távolabbi cél a szövetek és szervek, szívbillentyűk, ízületek, porckorongok előállítása őssejtekből. Ezek a kutatások azonban még csak kísérleti fázisban vannak. Többségük még az állatokon való kipróbálás fázisáig sem jutott el. Ezért embereken történő alkalmazásuk tilos és büntetendő!

 

A legújabb hazai központ tervéről itt olvashatsz: Őssejtterápiás központ nyílhat Ferihegy mellett

 

Ha ez bejött, nézd meg ezeket is:

 

Olyan, mint egy horrorfilm, csak itt a vér, a láz, a fájdalom valódi, a rettegés, a rémület igazi – és majdnem mindenki meghal, aki segíteni próbál. | Biológiai fegyver szabadon

 

Vajon, ha egy létező genetikai vizsgálatkor kiderülne, hogy születendő gyermeked meleg lesz, világra hoznád-e? Elhinnéd-e? Gondolkodnál-e egy pillanatig is? | Ha tudnád, hogy meleg lesz, megszülnéd?


 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.