Ezért nem tudunk mindenben egyetérteni – de baj ez egyáltalán?

Általában próbáljuk magunkat olyan emberekkel körülvenni, akik a miénkhez hasonló értékrend alapján élik az életüket. A harmóniát keressük, egy olyan közeget, amiben otthonosan mozoghatunk.

Az emberi ellenállóképesség részben abból adódik, hogy különböző értékekkel rendelkezünk. És ezen, ha akarnánk, sem tudnánk változtatni, írja Alice Boyes pszichológus. Vannak, akik óvatosak, míg mások merészek – és ez nemcsak tulajdonság, de érték is. Van, amikor jól jön az óvatosság, de valljuk be, új dolgok kipróbálása nélkül nem tartana ott az emberiség, ahol tart.

Az emberek a tapasztalataik révén fejlesztik ki az értékeiket

Vegyünk egy példát: a villamoson utazom, a mellettem álló roma fiatalok állára van húzva a maszk. Innen nézve őrültségnek, sőt felelőtlenségnek tűnik ez a magatartás járvány idején. Az első reakcióm a düh és a frusztráció. Van itt azonban egy tényező, amit nem vettem figyelembe: különösen a kisebbségek tagjai esetében a szabályok betartása nem garantálja a biztonságukat és a jóllétüket. Így nőttek fel, ezt szokták meg, ezt a tapasztalatot viszik végig életük során, ami megmagyarázza a hozzáállásukat. Ezzel szemben én, fehér, középosztálybeli nőként azt tanultam, hogy a szabályok betartása általában egyet jelent a biztonságommal.

Nem azt mondom, hogy megfelelő a maszkot az állukon hordó emberek viselkedése. De az adott helyzettel való megküzdési stratégiáink a korábbi tapasztalatainktól függnek. A környezet, amiben élünk, különböző jutalmakat és büntetéseket tartogat számunkra – a magatartásunktól függően. Még így, itthon, a gép előtt ülve is azt gondolom, hogy maszk nélkül villamosozni a járvány közepén felelőtlenség, de már könnyebben megértem ezt a hozzáállást. Ha a környezetünk megbízhatatlan, nincs értelme késleltetni a kielégülésünket.

Olyan készségeket fejlesztünk ki, amelyekre szükségünk van, és ezeket erősítjük a későbbiekben. Ha például az igazán kiváltságosok közé tartozunk, nagy eséllyel életünk során viszonylag ritkán volt szükségünk empátiára, így később sem ez lesz a legerősebb képességünk. Ebből a gondolatmenetből következik, hogy azok az emberek, akikkel hasonló értékeket vallunk, valószínűleg sokban hasonlítanak hozzánk: legyen szó társadalmi rétegről, származásról, korról vagy iskolázottságról.

Ne akard mindenről meggyőzni a másikat
Ne akard mindenről meggyőzni a másikatFotó: Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Értsd meg, hol gyökereznek az értékeid

A tapasztalataink sokféleképpen alakítják az értékeinket, ezekhez pedig hozzátesz a személyiségünk is. Ha felmerülne a kérdés, hogy mit tartasz fontosabbnak, az egyenlőséget vagy a szabadságot, mit válaszolnál? Természetesen mindkettő fontos. Ha azonban soha nem kellett aggódnod az egyenlőség miatt, nagy eséllyel a szabadság mellett teszed le a voksod.

Ha megértjük, hogy hogyan alakulnak ki az értékeink, könnyebb megérteni azt is, hogy mi áll mások értékrendje mögött. Árnyaltabban fogjuk értelmezni mindazt, amit magunk körül látunk, ha nemcsak mások magatartását, de az adott körülményeket is szem előtt tartjuk. És a következő alkalommal már nem fogok egyből befeszülni én sem, ha valaki az állára húzott maszkkal utazik.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.